Duo lyfte portföljen

H&M lyfte rejält trots en svag försäljningssiffra. Mycket talar för att aktien bottnat.
Duo lyfte portföljen - port_v37_17_binary_6871943.png

Stockholmsbörsen fick bra fart i förra veckan och steg med 1,7 procent. Aktiva portföljen lyfte med 0,9 procent, drivet av H&M (+7,4 procent) och Getinge (+5,0 procent).

H&M:s försäljningstillväxt under tredje kvartalet blev bara 4 procent, till och med något under lågt ställda förväntningar. För att få ner koncernens ovanligt höga lagernivå har kvartalet präglats av stora reor, vilket satte stora spår i omsättningssiffran. När kvartalsrapporten redovisas i slutet av september lär bruttomarginalen ha tagit ordentligt med stryk.

Aktiens goda utveckling ska ses i ljuset av att investerarna blickar framåt. Bolaget talade i pressmeddelandet om en förbättrad varulagersituation, goda förutsättningar för höstvarorna och en bra start på försäljningen av höstkollektionerna. Lägg därtill effekterna av den betydligt svagare dollarn och de kommande kvartalen har förutsättningar att bli klart bättre. Addera slutligen att aktien handlas med rabatt mot Stockholmsbörsen, och det bör finnas god kurspotential i aktien.

Getinge utvecklades starkt utan bolagsspecifika nyheter, men nyemissionen ligger nu bakom bolaget, flera insynspersoner har köpt aktier under sommaren, värderingen är pressad och en trolig uppdelning står för dörren. Vid svagare makrosignaler kan aktien också gynnas när investerare skiftar till mer defensiva papper och eftersläntrare.

SBB var veckans förlorare med ett fall på 5,4 procent. Givet den kraftiga uppgången på kort tid låg väl en rekyl i korten, men den har varit större än vi räknat med. Vi behåller aktien, men vill inte se ytterligare svaghet.

I förra veckan var Björn Borgs vd Henrik Bunge intervjuad av Bloomberg. I intervjun talade han bland annat om vikten av att lyckas i Storbritannien och Tyskland de närmaste åren samt planerna på att erövra USA på sikt. Vidare uppgavs biofilmen Borg har skapat intresse i Asien, marknader där bolaget överväger att sälja via distributörer.

Portföljen lämnas oförändrad denna vecka.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.