Fiskar upp högutdelare

Portföljen utvecklades bättre än börsen i förra veckan. Nu köper vi en defensiv utdelningsaktie.
Fiskar upp högutdelare - portf_v48_binary_6886967.png

Stockholmsbörsen avslutade förra veckan svagt varpå facit för veckan blev -1,2 procent. Aktiva portföljen klarade sig bättre och tappade drygt 0,1 procent.

Bidrog till portföljens relativt sett goda utveckling gjorde framförallt gymkedjan Actic Group (+4,7 procent) och köksbolaget Nobia (+1,8 procent).

Måndagen den 4 december håller Getinge extrastämman som ska klubba beslutet att dela ut dotterbolaget Arjo som sedan noteras på Stockholmsbörsen. Sista dag för dag för handel med Getinges aktier inklusive rätt till utdelning är onsdagen den 6 december 2017.

Både Getinge och Arjo är att betrakta som turnaroundcase som båda dras med svag organisk tillväxt. Getinge har utöver det sina FDA-relaterade problem. Givet nuvarande börskurs är det troligt att Arjo börjar handlas kring 30 kronor per aktie. Lyckas Getinge och Arjo återställa historisk lönsamhet är uppsidan stor, då de för närvarande handlas med en rejäl rabatt mot medicintekniksektorn.

Denna vecka tar vi position i Telia, en defensiv favorit som utvecklats svagt på slutet trots att bolaget successivt lämnar sina äventyr i öst bakom sig. I slutet av oktober såldes de sista aktierna i ryska teleoperatören Megafon för knappt 9 miljarder. Affären stärker Telias finanser, sänker risken och öppnar upp för en möjlig extrautdelning under 2018. Även vid oförändrad utdelning på 2 kronor per aktie är direktavkastningen fina 5,4 procent. Aktien är inget jättefynd på nuvarande nivåer, men på en dyr börs lockar Telia med sina defensiva kvaliteter.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco