Lyckad fastighetsaffär

Aktiva portföljen steg nästan i takt med börsen i förra veckan trots mycket låg börsexponering. SBB och Getinge utvecklades båda starkt.
Lyckad fastighetsaffär - port_v35_17_binary_6868106.png

Stockholmsbörsen steg med 0,9 procent i förra veckan, medan aktiva portföljen lyfte med 0,7 procent. Vinnarna var fastighetsbolaget Samhällsbyggnadsbolaget i Norden (SBB) som steg med hela 16,1 procent och medicinteknikföretaget Getinge som ökade med 4,2 procent.

Rapportspekulationen i SBB har så här långt fallit väl ut. I andra kvartalets rapport rörde sig fastighetsbolaget snabbt mot den underliggande intjäningsförmåga som ledningen, med grundaren, vd:n och storägaren Ilija Batljan i spetsen, tidigare har målat upp.

Därtill bör den finansieringsosäkerhet som bolagets snabba förvärvsturné förde med sig nu avta. Soliditeten är över 30 procent och lånebördan blir mindre betungande i takt med att tillväxtlånen ersätts med lån till mer normala villkor. Ett kreditbetyg i kvalitetsklassen investment grade kan vara inom räckhåll.

Lågvärderade SBB förblir ett fynd inom den farligt upptrissade fastighetssektorn. På kort sikt finns goda odds för att det svala intresset för aktien förbättras då SBB visat att de kan göra det de säger att de ska göra. Ytterligare ett positivt tecken var att styrelseledamoten Hans Runesten efter rapporten ökade sitt innehav med 250 000 aktier. Aktiva portföljen behåller SBB-innehavet då en fortsatt uppvärdering ligger i korten.

Teckningsperioden i Getinges nyemission är igång och som tidigare indikerat så avyttrar portföljen teckningsrätterna då positionen i bolaget är tillräckligt stor. Teckningsrätten stängde på fredagen på 2,92 kronor, men det teoretiska värdet baserat på Getinges stängningskurs är 2,80 kronor ((146,60-127)/7 = 2,80 kronor). Aktiva portfölj räknar med det lägre, teoretiska värdet, som säljkurs och har adderat 4 200 kronor till kassan (1 500*2,8).

I veckan genomförde Swedish Match ett sällsynt förvärv när danska V2 Tobacco köptes för en okänd summa. Det danska bolagets årsomsättning kring 160 miljoner kronor lyfter Swedish Matchs omsättning med ganska exakt 1 procent, så några stora resultateffekter ger den inte på kort sikt.

V2 är verksamt inom snus och ”chew bags”, tuggtobak i portionspåsar. Den senare affären uppges uppvisa ”stabil tillväxt”. Swedish Match har också en liten verksamhet inom ”chew bags”, men bolagets amerikanska tuggtobaksverksamhet har totalt sett krympt i volym sedan många år. Frågan är om dessa tuggpåsar på sikt kan bli vad portionssnuset blev för snuset. I Sverige vände flera decennier av minskad snuskonsumtion i samband med att portionssnuset lanserades i början av 1970-talet.

Portföljen ligger lågt med nya affärer denna vecka.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco