Mer kläder till portföljen

Aktiva portföljen passar på att plocka upp en klädhandlare som sannolikt går mot ett bättre andra halvår.
Mer kläder till portföljen - port_v36_17_binary_6869704.gif

Stockholmsbörsen tappade 0,4 procent i förra veckan, medan aktiva portföljen steg med 0,1 procent. H&M och Swedish Match gick båda emot strömmen och steg marginellt.

Under början av september har flera internationella banker sänkt riktkurserna för H&M ytterligare inför bolagets kvartalsrapport den 28 september. Franska Société Générale satte riktkursen 167 kronor och upprepade säljrådet. Amerikanska JP Morgan sänkte riktkursen till 185 kronor och upprepade minska-rekommendationen. Brittiska HSBC råder också sina kunder att minska, nu med riktkurs 180 kronor.

Mot strömmen gick däremot norska DNB:s analytiker som höjde rekommendationen till köp med riktkurs 242 kronor. Enligt analysen, som citerades av nyhetsbyrån Direkt, så går H&M mot bättre lönsamhet nästa år tack vare den svagare dollarn och lägre kostnader. Vi är inne på samma linje, men visst finns det en del frågetecken inför nästa rapport.

Denna vecka passar vi på att fylla på med ännu en dollarvinnare i klädhandlaren Björn Borg som fick tummen upp i nr 19/2017. 10 procents svagare dollarkurs gör drygt 14 miljoner på rörelseresultatet som i fjol var cirka 85 miljoner, exklusive tilläggsköpeskillingen för varumärket som inte längre betalas från och med i år.

Första halvårets resultat i år ser dåligt ut med en rörelsevinst på 6,5 miljoner jämfört med 14,2 miljoner i fjol. Resultatet har dock tyngts med cirka 20 miljoner på grund av negativ engångseffekt från förvärvet av distributören i Benelux vid årsskiftet. Noterbart är också en god kostnadskontroll med hela 9 miljoner lägre rörelsekostnader, exklusive Benelux, under andra kvartalet jämfört med samma period i fjol.

Vid årsskiftet lär Björn Borgs rörelsevärde ligga kring 900 miljoner, varav 100 miljoner i nettoskuld. Med stöd av främst lägre kostnader borde det underliggande rörelseresultatet hamna kring 90-95 miljoner i år, motsvarande ev/ebit kring 10. Utdelningen borde lämnas oförändrad vid 2 kronor, motsvarande goda 6,3 procents direktavkastning. Nedsidan känns då relativt skyddad.

Nästa år kommer de redovisade siffrorna inte att tyngas av Benelux-förvärvet, vilket stökar till årets siffror. Lägg därtill en positiv effekt från dollarförsvagningen på bruttomarginalen samt lägre rörelsekostnader. Rörelsevinsten kan då ta sig över 100 miljoner för första gången sedan 2010. Lyckas nuvarande ledningen åter få fart på tillväxten, vilket den fick under 2015 och 2016, så kan även värderingsmultipeln skruvas upp några snäpp.

Kortsiktigt är tillväxten ett frågetecken efter ett svagt andra kvartal på en tuff klädmarknad präglad av hård konkurrens, överutbud och reor. Björn Borg har dock varit duktiga på kreativa och uppmärksammade reklamkampanjer. I höst kan försäljningen dessutom få draghjälp av spelfilmen Borg McEnroe som släpps på flera av bolagets marknader under hösten. Aktiva portföljen köper en liten post med ett perspektiv på några kvartal.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets