Norska besvikelser

Alkoholhandlaren Arcus och spelbolaget GIG gjorde båda marknaden besviken med sina rapporter i förra veckan.
Norska besvikelser - port_v18_17_binary_6846469.png

Portföljen hade ännu en svag vecka där våra två norska rapportbolag inte bjöd på siffror som investerarna uppskattade. Aktiva portföljen backade med 0,6 procent, medan börsen steg med 1,4 procent.

Tisdagens rapport i Gaming Innovation Group (GIG) föll inte investerare i smaken och aktien föll 6 procent på rapportdagen. Vi bedömer det vara en överdriven reaktion. Det är väl kommunicerat att GIG prioriterar tillväxt och återinvesterar en stor del i marknadsföringen även under 2017. Omsättningen ökade 193 procent jämfört med föregående år och därmed växer GIG snabbast av alla noterade spelbolag just nu.

Fick aktien på fall gjorde det negativa rörelseresultatet, givet den tillfälligt höga andelen marknadsföringskostnader. Effekten av denna investering ger synliga resultateffekter under andra halvåret. Den snabba tillväxten kommer successivt förbättra rörelsemarginalen framöver, men det största lönsamhetslyftet inträffar nästa år.

Vd Robin Reed guidade för att rörelsekostnaderna ökar kring 7 procent sekventiellt och att omsättningen förväntas öka snabbare än så. Det innebär att andra kvartalet bör omsättningen växa med minst 110 procent i årstakt.

Triggers i närtid är besked om en potentiell listning på Stockholmsbörsen samt att GIG från 1 juni med stor sannolikhet tar klivet in i norska indexet OSEBX, som bör trigga institutionella investerare. Dessutom kan flera svenska analyshus vara på väg att ta upp bevakningen på GIG, vilket ökar genomlysningen och intresset i aktien.

Till skillnad från det säsongsmässigt viktigaste fjärde kvartalet blev norska Arcus första kvartal svagare än väntat. Orsaken var negativ organisk tillväxt och marginaltapp för vindivisionen. Tappet förvärrades av valuta och en påskeffekt, där påskens rödvinsförsäljning hamnar i andra kvartalet i år, men det var även svag underliggande vinförsäljning inom de svenska och norska alkoholmonopolen som låg bakom.

Sprit- och distributionsbenen fortsatte leverera i linje med Affärsvärldens förväntningar, vilket räddade Arcus-koncernens ebitda-resultat och kassaflöde. Fundamentan för en fortsatt uppvärdering av denna stabila börsnykomlig finns kvar så portföljen behåller tålamodet. Arcus nye storägare Stein Erik Hagen har nu hoppat in i styrelsen, och denne norske affärsman är inte känd för att sitta snällt och vänta.

Under veckan handlades Swedish Match (16 kronor per aktie) och Arcus (1,50 svenska kronor per aktie) exklusive rätt till utdelning. Utdelningsbeloppen har som vanligt adderats till kassan och inköpskursen har av presentationsskäl sänkts med utdelningen.

Nästa vecka rapporterar hälften av portföljens innehav: Ratos och Swedish Match på måndag, Pandora på tisdag och Mekonomen på onsdag. Efter det räknar vi med att göra några omplaceringar i portföljen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.