Ny huvudägare i Arcus

Aktiva portföljen utvecklades något bättre än börsen i förra veckan.

För andra gången i år slutade en börsvecka på Stockholmsbörsen med fallande kurser. Förra gången var det minus 0,04 procent, denna gång minus 0,25 procent. Lugnet håller alltså i sig på börsen. I någon mening är det ironiskt att börsen framstår som mest trygg och säker i tider då fallhöjden är som störst (sent i cykeln med en uppskruvad värdering).

Aktiva portföljen klarade sig något bättre och steg med 0,1 procent i förra veckan, tack vare uppgångar för Arcus, H&M och Mekonomen.

I portföljen skedde en oväntad ägarmanöver när Ratos i veckan överlät sitt låsta restinnehav från Arcus-noteringen i förtid. Köpare var finansmannen Stein Erik Hagens bolag Canica, som nu blir klart största ägare, samt till Pandox-ägaren Sundt. Norrmännen gillade signalen att Arcus nu fått starkare norska storägare och aktien handlades upp.

I Ratos-aktien blev reaktionen på affären mer avvaktande, trots att det elvaåriga Arcus-ägandet nu kunde summeras till nära 6 gånger pengarna samt 30 procents årlig avkastning på investerat kapital (IRR). Vad mer kan begäras kan vara läge att fråga sig? Uppvärderingscasen i både Arcus och Ratos kvarstår.

Portföljens logistikfastighetsinnehav Catena meddelade under veckan att mångårige vd:n Gustaf Hermelin har planer på att övergå till ordföranderollen, inledningsvis även med operativt stöd till övriga ledningen. Att storägande Hermelin håller sig kvar som en viktig nyckelperson i bolagets tillväxtfas är lugnande. Ett framtida och mognare Catena kommer samtidigt att vara mindre känsligt för nyckelpersonförändringar om Hermelin en vacker dag vill kliva av helt.

Dessutom har Catena nu, som förväntat, börjat ta stora refinansieringsgrepp. Mer än halva låneportföljen har kunnat räntesäkras till villkor som både förlängde räntebindningstiden, men också sänkte snitträntan mot tidigare. Lagom konservativt agerat i ljuset av ränteriskerna mot fastighetssektorn.

Portföljen lämnas oförändrad.

Affärsvärlden Börsredaktionen

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom

Bostad & fastighet