Nya rapportbesvikelser

Danska Pandora och Mekonomen nådde inte upp till rapportförväntningarna i förra veckan.
Nya rapportbesvikelser - portfolj_binary_6848349.PNG

Portföljen hade svårt att klå index förra veckan med tre rapporterande portföljbolag som inte riktigt nådde förväntningarna. Aktiva portföljen backade 0,6 procent senaste veckan samtidigt som börsen steg 0,6 procent.

Swedish Match var dock först ut och rapporterade strax över förväntan, vilket lyfte aktien 4 procent under veckan. Förra veckan bedömde vi att den negativa rapportreaktionen i norska Gaming Innovation Group var överdriven, vilket visade sig korrekt. Aktien blev veckans vinnare i portföljen med 5,4 procent.

Investeringsbolaget Ratos rapport visade på förbättringar i tidigare innehavssurdegarna Aibels och Bisnodes resultat. Samtidigt guidas för att Ratos förbättringsarbete i innehavsportföljen ska accelereras. Affärsvärlden ser fortsatt Ratos-aktien som missförstådd när marknaden stirrar sig blind på innehavsarbetets slagiga resultatutveckling och då missar de glesa, men stora och återkommande, exitvinsterna. Förhoppningsvis gör den nye Ratos-vd:n Magnus Agervald en pedagogisk insats vid strategiuppdateringen i Stockholm nästa månad.

Portföljens nya danska smyckesinnehav Pandora rapporterade något över förväntan på huvudtalen. Den initiala rapportreaktionen blev dock negativ och bakom det låg sannolikt intäktsmixen.

Americas-regionen är inne i en svacka samtidigt som senare års storsäljande berlockarmband som väntat inte växer längre. Att både Asien och de nya produktkategorierna växer starkt och att lönsamheten håller upp bättre än väntat vinner inte någon omedelbar uppskattning i marknaden. Affärsvärlden står fast i synen att Pandora är ett lågvärderat kvalitetsbolag som räknats ut för tidigt.

Mekonomens första kvartal var ingen game changer. Intäkterna faller även om resultatet steg marginellt, dock lite sämre än väntat vilket fick aktien på fall. Även om vi står och väger så väljer vi att behålla innehavet i portföljen. Vi köpte Mekonomen i december efter amerikanska LKQ tog över Axel Johnsons post. Branschen genomgår en konsolidering. LKQs strategi är att heläga sina bolag. Det är inte orimligt att det kan komma ett bud från och med juni då ett halvår har passerat från köpet av 26,5 procent av Axel Johnson.

Rapportsäsongen lider mot sitt slut och om börsen följer traditionellt säsongsmönster väntar en svagare period. Dessutom kan det cykliska rallyt som pågått sedan förra sommaren gå in i en rekylfas, givet att viss avmattning kan skönjas i globala inköpschefsindex.

Aktiemarknaden hade redan prisat in att Emmanuel Macron skulle vinna det franska presidentvalet förra helgen och den låga volatiliteten på börsen har fortsatt. OMXSGI har till exempel inte rört sig mer än 2 procent netto en enda börsdag sen BREXIT i slutet av juni förra året.

Danska IC Group rapporterar i veckan.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Alligator Bioscience
Annons från VECKANS FÖRETAG