Säkrar snabb vinst

Aktiva portföljen fortsatte upp i förra veckan, men hängde inte riktigt med börsen. Nu lämnar ett innehav portföljen.
Säkrar snabb vinst - port_v7_17_binary_6826627.png

För andra veckan i rad steg aktiva portföljen, denna gång med 0,5 procent. Stockholmsbörsen tuffade samtidigt på och steg med 0,8 procent.

Läkemedelsjätten Astra Zeneca drogs omotiverat med nedåt för några veckor sedan när konkurrenten Bristol-Myers Squibb mötte motvind i forskningen av nya moderna cancermediciner. Fallet i Astra Zeneca utvecklades till ett sällsynt perfekt köpläge. Efter förra veckans utdelning passar vi på att tacka för kaffet och tar hem en vinst på 10,1 procent inklusive utdelningen på 16,57 kronor per aktie, som avskildes under veckan.

Norska vin- och spritleverantören Arcus första rapport var godkänd. Helårets organiska tillväxt blev över 3 procent. Valutamotvind för största benet vin kompenserades av snabbare än väntade förbättringar av både spritmarginalen och den tidigare förlustverksamheten distribution. Den som hoppades på utsikter får dock hålla sig till tåls för Arcus gav ingen guidning. Det bör bara vara en tidsfråga innan fler uppmärksammar denna nya stabila kassako.

I logistikfastighetsbolaget Catena taktar rörelsekassaflödet och effektiviseringen av Tribona-förvärvets förvaltning precis som förväntat. Däremot minskade inte Tribona-vakanserna eller lånens snittränta riktigt så snabbt som Affärsvärlden räknat med. Det senare förklaras av att 3 miljarder i låneomförhandlingar gick i mål först strax efter årsskiftet. Fastighetsvärdena skrevs upp och substansvärdet steg därmed till precis under aktiekursen. Det långsiktiga uppvärderingscaset är intakt.

Bildelsförsäljaren Mekonomens bokslut kom in något sämre än väntat, men aktien steg ändå marginellt under veckan. Ett utökat sparprogram, en oförändrad utdelning på 7 kronor per aktie och möjligheten till ett bud på hela bolaget från amerikanska huvudägaren LKQ bidrar till att hålla aktien under armarna. Risk/reward framstår alltjämt som attraktivt i våra ögon, så aktien behåller sin plats i portföljen.

Likviden från Astra Zeneca-försäljningen placeras i kassan. Börsen har inlett året starkt och vi har svårt att hitta case som känns heta i det korta perspektivet. Förmodligen väntar bättre lägen att skruva upp börsexponeringen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.