Tar hem en fin vinst

Aktiva portföljen tappade lite mark mot index i förra veckan. Nu tar vi hem en fin vinst.
Tar hem en fin vinst - port_v23_17_binary_6854703.png

Stockholmsbörsen fortsatte upp i förra veckan med 0,4 procent. Aktiva portföljen steg med 0,2 procent. Spelleverantören Kambi och alkoholhandlaren Arcus utvecklades bra, medan bilfixarkedjan Mekonomen och spelbolaget Gaming Innovation Group båda föll.

Denna vecka väljer att ta hem en vinst på 20,4 procent i fiberbolaget Hexatronic efter en snabb uppvärdering utan nyheter. Vi gillar den underliggande tillväxten i fiberutbyggnaden, men Hexatronic har nu nått mer av tillväxtvärdering, som vi tidigare efterlyste när vi klev in i caset. Kursen har redan passerat Affärsvärldens riktkurs med råge. På kursen 57 kronor hamnar p/e-talet på 23 på analytikers prognos för 2018, vilket innebär att förväntningarna har ökat betydligt. Vi bedömer därför att det kortsiktigt är läge för rekyl och att det krävs nyheter eller nya finansiella mätpunkter för att lyfta aktien vidare. Likviden från försäljningen placeras i kassan.

Portföljens private equity-innehav Ratos håller kapitalmarknadsdag i Stockholm på måndag. En stigande börskurs indikerar att marknaden mjuknat något jämfört med det kritiska kommentarsflödet kring bolaget vid Affärsvärldens köpråd för ett kvartal sedan.

Den nye Ratos-vd:n Magnus Agervald ska släppa strategigenomgången som pågått sedan en tid i den numera bantade investeringsorganisationen. Nyckeln för att återvinna börsens förtroende snabbt är sannolikt att kunna ge klara besked kring dels hur tålamodet ser ut med mångårigt underpresterande innehav, exempelvis Jøtul och Bisnode, och dels kring Ratos kapitalpolicy vad gäller förvärvsutrymme/nettoskuldsättning, utdelningar och eventuella återköp. Därtill blir det intressant att höra om Ratos förvärvsinriktning ska förändras i någon större utsträckning.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco