Två försäljningar och ett köp

Aktiva portföljen underpresterade i förra veckan. Nu säkras två vinster samtidigt som ett danskt bolag tar plats i portföljen.
Två försäljningar och ett köp - port_v9_17_binary_6829985.png

Stockholmsbörsen steg med 0,5 procent i förra veckan. Aktiva portföljen tappade 0,4 procent. Sämsta innehavet var norska vin- och sprithandlaren Arcus som föll med 4,4 procent under veckan.

Slående är hur låg volatiliteten varit på börsen under de inledningen av börsåret. Under de senaste tolv veckorna har Stockholmsbörsen bara noterat en veckorörelse på över 1 procent – upp eller ner. Det var i vecka fem som börsen steg med 1,3 procent. Om det är lugnet före stormen vi bevittnar återstår att se. Klart är dock att optimismen är väldigt stor just nu.

För att sänka risken och ta ner exponeringen något säkrar vi denna vecka vinster i teknikkonsulten Semcon (+19,1 procent) samt Ica (+7,0 procent). Tar plats i portföljen gör istället danska IC Group, ett strukturcase i den pressade klädhandeln. 

Märkeshuset största innehav är svenska: kostymer från Tiger of Sweden och sportmode från Peak Performance. De danska storägarna signalerade i början av februari att de tröttnat på en lönsamhet som varit runt hälften av mer namnkunniga internationella konkurrenters och sparkade därför vd:n samt inledde en strategisk översyn där varumärkenas självständighet ska öka. Aktien fick strax därefter köpråd i Affärsvärlden (nr 7/2017), utifrån bedömningen att även ett mindre marginallyft kommer ge stor utväxling på vinsterna.

Nu har IC Group släppt sin första rapport efter köprådet. I förhållande till Affärsvärldens förväntningar bjöd det brutna andra kvartalet på något högre tillväxt, lite lägre lönsamhet och ungefär så stort besparingspaket som väntat. Den strategiska översynen kommer att meddelas senast i juli i år, heter det vidare. Och det är det sistnämnda som är triggern i aktien: skulle någon av koncernens delar säljas eller knoppas av kan uppvärderingen bli snabb.

Som vanligt med utländska innehav anger vi kursen omräknat till svenska kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.