15 köpvärda lågriskaktier

Axfood, SCA och Handelsbanken bland de minst riskabla placeringarna, enligt DI.
15 köpvärda lågriskaktier - aktier_binary_6852429.jpg

Stockholmsbörsen är hetare än på länge och även globalt slår börserna rekord på löpande band. Ingen börsuppgång varar dock för evigt och på sistone har det höjts en del röster som varnar för en nedgång.

I dagens lågränteklimat är alternativen till aktiemarknaden inte särskilt lockande för den som vill gardera sig mot nedgångar på börsen. Ett sätt att riskminimera är därför att möblera om i aktieportföljen för att på så sätt göra plats åt fler lågriskaktier.

Dagens Industri listar 15 köpvärda lågriskaktier för den som vill minimera risken i sina placeringar.

När man bedömer hur hög risk en aktie har finns det en rad mått att använda sig av. Volatiliteten är ett av de vanligare måtten, men även faktorer såsom kontinuitet i utdelningen, stabilitet i intjäning, balansräkningens styrka samt hur aktier har betett sig i tidigare börsnedgångar är värda att tänka på. Det är framförallt dessa mått som DI baserar sin lista med 15 aktier på.

Fastighetsbolagen Castellum och Hufvudstaden, som båda två har höjt utdelningen 19 år i rad, tar plats i lågriskportföljen. Skogsbolagen SCA och Holmen, båda med hög utdelningsstabilitet, samt konsumentvarubolagen AAK, Swedish Match, Duni och Essity, som alla har starka marknadsposititioner inom respektive affärsområde, tar också plats.

Två bolag från dagligvaruhandeln – Ica-gruppen och Axfood – tar plats på listan, med motiveringen att bolagen har starka marknadspositioner, konjunkturokänslig efterfrågan, stabila utdelningar samt låg volatilitet i aktien.

Till sist inkluderas även Skanska, Securitas, Handelsbanken, Tele2 och Latour i lågriskportföljen. Detta motiveras med att varje bolag representerar var sin bransch, vilket ökar riskspridningen i portföljen, samt att alla fem har hög kontinuitet i utdelningen.

 

15 köpvärda lågriskaktier
Castellum
Hufvudstaden
SCA
Holmen
AAK
Swedish Match
Duni
Essity
Ica
Axfood
Skanska
Securitas
Handelsbanken
Tele2
Latour
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets