21 nya besked om flyktingkrisen

Efter en veckas förhandlingar har regeringen och Allianspartierna nu nått en överenskommelse om migrations- och integrationspolitiken.

Klockan 11.30 presenterade Socialdemokraterna, Moderaterna, Miljöpartiet, Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna överenskomna insatser kring migration och integrationen.

Sammanlagt har partierna enats om 21 olika förändringspunkter. Bland annat skjuter man till ytterligare 10 miljarder kronor till kommunerna. En annan del i flyktinguppgörelsen innebär en tvingande lag för kommuner att ta emot flyktingar. Den innehåller också tillfälliga uppehållstillstånd, skärpta försörjningskrav och krav på kommuner att ta emot flyktingar.

– Bakgrunden är att vi har ett allvarligt läge, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson när presskonferensen inleds.

Hon beskriver det som en stor utmaning för Sverige och hyllar alla insatser som görs av civila och myndigheter.

– Sverige ställer upp och samlar sig i ett svårt läge. Och då behöver man kanske också exceptionella åtgärder, säger Johansson.

Det politiska Sverige har samlat sig när det behövs för landet, säger hon. Syftet med åtgärderna är att skapa ordning och reda och dämpa kostnadsutvecklingen, framhåller hon och understryker att Sverige ska stå upp för asylrätten.

Överenskommelsen innebär också ökade försörjningskrav för anhöriginvandring. Även tillfälliga lättnader i plan- och byggregleringen ska genomföras för att bostäder ska kunna byggas snabbare

Totalt innehåller uppgörelsen 21 punkter, bland annat snabbare handläggningstider av asylansökningar och att personer som fått avvisningsbeslut ska skickas hem snabbare, bland annat för att frigöra fler boendeplatser.

Dessutom ska lagliga vägar för att söka asyl för flyktingar utanför EU utredas. En av punkterna handlar om att skapa fler platser i skolan, till exempel genom att olika dispenser beviljas, som för distansundervisning. Även friskolor ska få ta emot flyktingbarn. Uppgörelsen innehåller även ett förslag från Folkpartiet för att få fram fler lärare.

När det gäller att underlätta för flyktingar att få jobb så har partierna kommit överens om att utvidga rut-avdraget med trädgårdsarbete, flyttjänster och IT-tjänster. Utvidgat rut har drivits av både allianspartier och Miljöpartiet.

Mer info kommer inom kort.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets