25 banker underkänns i ECB:s stresstest

Europeiska centralbanken meddelar på söndagen att 25 av 130 banker i den genomförda banköversynen som har genomförts i 19 länder, alltså tillgångskvalitetstestet och stresstesterna, hade en kapitalbrist på sammanlagt 24,6 miljarder euro.

Det rapporterar Dow Jones Newswires.

Enligt medieuppgifter från Bloomberg i fredags hade just 25 banker inom EMU misslyckas i testet medan 105 banker hade klarat testet.

Europeiska centralbanken uppger att tolv av bankerna redan har fyllt igen sina kapitalbrister om sammanlagt cirka 15 miljarder euro. Därmed återstår knappt 10 miljarder euro att fylla igen.

Av de banker som hade kapitalbrister i översynen återfinns nio italienska banker, tre grekiska och tre cypriotiska.

Kravet i översynen var att bankerna skulle klara av att ha en kärnprimärkapitalrelation på 5,5 procent efter genomgången av tillgångskvaliteten och stresstestets tuffa scenario. I huvudscenariot var kravet 8 procents kärnprimärkapitalrelation.

Bankerna har en viss tid på sig att åtgärda kapitalbristerna. Det varierar mellan 6 och 9 månader beroende på vid vilket scenario i testet som kapitalbristen föreligger. Inom två veckor ska bankerna dock ha informerat myndigheterna om hur det ska gå till.

Att kapitaltäckningen i det tuffa scenariot sammanlagt sjönk med 4,0 procentenheter (från 12,4 till 8,3 procent) kan jämföras med att liknande tester (om än inte helt jämförbara) i USA indikerade en nedgång i kapitaltäckningen på 2,9 procentenheter 2014. Liknande tester i Spanien år 2012 indikerade en nedgång på 3,9 procent.

ECB:s test av bankernas tillgångskvalitet medförde värdejusteringar om 48 miljarder euro. De största justeringarna i tillgångskvalitet skedde i Italien. I procentuella termer var dock justeringarna störst i grekiska banker.

Vidare utökades mängden problemexponeringar med 136 miljarder euro.

De 130 banker som ingick i testerna står för 81,6 procent av de sammanlagda banktillgångarna inom området för den gemensamma banktillsynen inom EMU.

ECB kommer att ta över finanstillsynen inom eurozonen den 4 november, enligt tidigare besked.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.