5 misstag startups gör när de söker kapital

På 33-listans final i Stockholm pratade Jens Bäckbom från Almi Invest och Midsummers vd Sven Lindström om hur startups ska anskaffa och förvalta kapital. Här är fem misstag som många nya företag gör.

1. De tar in kapital i onödan

Sven Lindström som är vd och medgrundare för Midsummer som tillverkar maskiner som tillverkar solceller har sett många konkurrenter falla på ett enkelt misstag. De har tagit in alldeles för mycket kapital i ett för tidigt skede.

– När du väl tagit in pengar måste du göra dig av med dem för att visa att du lever upp till potentialen. De fick miljarderna, spenderade alla pengar och nu alla utan undantag har försvunnit från marknaden i dag, säger Sven Lindström.

2. De ger inga andelar till ingenjörerna

Unga teknikföretag måste se till att behålla den tekniska kompetensen. De ingenjörer, utvecklare eller tekniker som har en nyckelroll måste få andelar i bolaget, annars är risken för stor att de sticker.

– Om inte alla nyckelpersoner är ägare i bolaget är risken ganska stor att de slutar efter några år när det börjar blåsa snålt, det är inget kul längre och ett bolag som Spotify ringer upp och lockar med hög lön, säger Jens Bäckbom som är investment manager på Almi Invest.

3. De har dåligt sammansatta team

– Det är väldigt många bolag som faller på ett team som antingen är inkomplett, saknar erfarenhet eller rätt jävla anamma, säger Jens Bäckbom och tillägger att bolaget gärna ska ha ett så mixat team som möjligt.

4. De har ingen fungerande teknik

– Vi vill alltid se någon form av fungerande prototyp, grundversion, ett första bevis på att man kan lösa ett problem i praktiken inte bara i teorin, säger Jens Bäckbom.

5. De tar ut pengar ur bolaget

– Vi vill alltid se tillväxt, vi vill aldrig se att man börjar plocka ut pengar ur bolaget – det är ett big no-no för oss. Vi vill se att allt ska återinvesteras och att bolaget växer till skyarna, säger Jens Bäckbom.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.