5G frälser inte Ericsson

Trots ett begynnande teknikskifte är fortsatta framgångar för Ericsson och Börje Ekholm långt ifrån givna.
Börje Ericsson, VD på Ericsson.
Börje Ericsson, VD på Ericsson.

Den sedan länge efterlängtade utrullningen av den nya generationens mobilteknologi, 5G, har äntligen på kommit igång på riktigt och börjat göra avtryck i siffrorna, till en början i USA.

-Mängden data i mobilnäten dubblas varje 18 månader och nu bygger Nordamerika ut sin 4G-kapacitet på ett sätt som också ger möjlighet till 5G. Det här skiftet håller nu på att hända i USA, Korea och Japan, sade Börje Ekholm om rapporten.

5G är den nya generationens mobilteknologi som ska ge mer datakapacitet i näten, snabbare svarstid (så kallad latency) och göra det möjligt för mobiler och andra enheter vara ständigt uppkopplade. Ännu finns dock knappast några mobiler för 5G och bara några länder har än så länge allokerat de nya frekvensband som behövs för 5G, Sverige har inte gjort det.

Få anser också att utvecklingen i Nordamerika under det första kvartalet ska tas som något slags riktmärke för marknaden för mobil infrastruktur, så kallad RAN (Radio Access Network). Marknaden har ljusnat en del genom att 5G till slut har börjat levereras men det är långt ifrån någon stark tillväxt som väntar. Ständig prispress och en mogen marknad där i stort sett hela världen idag har en mobil håller emot.

Marknaden för RAN är värd omkring 30 miljarder dollar per år och väntas växa med några procent framöver efter att ha minskat i storlek under flera år. För åtta år sedan låg den kring 35 miljarder dollar, 17 procent större än i dagsläget alltså.

Analysfirman Dell’Oro, baserad i Kalifornien, är branschens ledande prognosmakare, prognoser som också Ericsson stöder sig på. Dell’Oro tror att RAN-marknaden växer omkring 3 procent i år och att den genomsnittliga tillväxten blir 2 procent per från 2018 till 2023. Inte mycket, men ändå en klar upprevidering från tidigare då man snarast sett en fortsatt krympande marknad.

-Förutom behov av mer kapacitet från operatörerna kommer en del av ökningen som vi ser på RAN-marknaden från den begynnande 5G-utbyggnanden. Framöver kommer också en växande IoT-affär (Internet of Things) och skiftet till aktiva antenner att ge draghjälp. Det finns flera skäl att vara optimistisk om RAN-marknaden de närmaste åren, säger Stefan Pongratz som ansvarar för analysen av mobil infrastruktur på Dell’Oro.

Intåget av 5G har tidvis utmålats i frälsartermer och det som ska sätta fart på branschen igen. Men trots att 5G innebär nya möjligheter som företagsnät och så kallade företagsvertikaler där robotar, automation och annat i ett företag knyts ihop är det ingen given tillväxtmotor.

-Intäkterna lär inte öka särskilt mycket även om det kommer nya affärsområden och möjligheter. Jag har svårt att se totalintäkterna för operatörerna växa nämnvärt. Men en konsolidering i Europa med lite lägre konkurrenstryck kan ändra på det och det skulle ge operatörerna mer utrymma att investera. Det är vad som pågår just ni i Kina och USA, säger Bengt Nordström, grundare av konsultföretaget Northstream som analyserat telekombranschen i över 20 år.

På längre sikt är marknaden svårbedömd men på kortare eller medellång sikt verkar 5G inte få några stora ekonomiska konsekvenser. Nordström uppskattar att det idag finns omkring en miljard IoT-enheter och att de kan stå för kanske 2-3 procent av operatörernas intäkter 2023.

Handelsbanken Ericssonanalytiker Daniel Djurberg är inne på samma linje men har reviderat upp sin prognos för IoT andel av intäkterna till 4-5 procent 2026 från tidigare 3 procent 2025, givet den senaste utvecklingen i bland annat USA.

Det som så småningom kan ge en skjuts åt infrastrukturleverantörerna är när så kallade 5G NR (Ny radio) börjar rullas ut. I dagsläget handlar det nästan uteslutande om uppgradering och påbyggnad av existerande nät. 5G NR betyder nya radiofrekvenser, nya nät och nya basstationer, bland annat.

I dagsläget kan det allra mesta av CIoT (Consumer Internet of Things) hanteras av nuvarande 4G-teknologi. De riktigt avancerade och krävande applikationer som otvivelaktigt kommer, lär inte få operatörerna att springa benen av sig efter teknik som 5G NR då det blir svårt att få ihop kalkylen, spår Handelsbanken. De nya stand-alone-nätverken kan dock öppna för mindre och helt nya spelare inom infrastruktur, bland andra Samsung satsar här.

-När det mobila bredbandet byggs ut är det de tre stora (Ericsson, Nokia, Huawei) som får den tillväxten. Med nya frekvensband och användningsområden kan dynamiken ändras, speciellt när det gäller privata nätverk. Då kan mindre eller nya 5G-spelare ha det lättare att ta sig in, säger Stefan Pongratz.

Läs hela reportagen här och här i veckans nummer av Affärsvärlden.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.