7 rykten om nästa Iphone

I dag, onsdag, väntas nästa Iphone visas upp. Vikande försäljning och storkonkurrenten Samsungs senaste framgångar gör lanseringen mycket viktig för Apple. Här är sju heta förhandstips om vad Iphone 7 och Iphone 7 Plus kan komma att bjuda på.

Det har snart gått tio år sedan Apple presenterade sin första mobiltelefon i juni 2007. Under den tiden har Iphone växt till att bli en riktig kassako för Apple – i dag utgör försäljningen av mobiler varje år en betydande del av företagets intäkter.

Men efter att ständigt ha ökat i popularitet ser det nu ut som att vindarna har vänt för Iphone. Under det fjärde kvartalet 2015 minskade för första gången försäljningen av Iphone jämfört med samma period föregående år. I juli kom nyheten att den brittiska storbanken Barclay skruvar ner förväntningarna på Iphone-försäljning för 2016 – från 212,1 miljoner sålda telefoner till 203,7 miljoner enheter.

Samtidigt flaggar ärkerival Samsung för den största rörelsevinsten på flera år. Bakom lyftet ligger en stark försäljning av bolagets senaste flaggskeppsmobil Galaxy S7.

Allt detta sammantaget gör att lanseringen av nästa Iphone är minst sagt viktig för Apple. Företagets nästa telefon – som med största sannolikhet kommer att få namnet “Iphone 7” – kommer förmodligen att visas upp i morgon onsdag på en presskonferens som startar klockan 19 svensk tid.

I sedvanlig ordning kokar nätet av förhandsrykten inför lanseringen av telefonen. Här sammanfattar Ny Teknik de mest spännande spekulationerna inför morgondagen.

1. Nästa Iphone saknar vanlig hörlurskontakt

Ryktet om att Apple planerar att ta bort den klassiska 3,5-millimeterskontakten för används för att koppla in hörlurar kom redan i november förra året, och gjorde många Iphone-användare upprörda. Förhandsuppgifterna har sedan dess upprepats av flera andra källor. Om ryktet stämmer innebär det att Iphone 7-användare förmodligen kommer behöva ansluta sina hörlurar via blåtand eller direkt i Lightningporten, som i dag används för att ladda mobilen och synka bilder, med hjälp en medföljande adapter. Varför skulle Apple göra detta? En tänkbar förklaring är att man vill kunna göra nästa Iphone några millimeter tunnare genom att ta bort hörlursporten. En annan anledning – som många Appleanvändare håller tummarna för – är att man ska använda det extra utrymme som frigörs till att installera ett något större batteri.

2. I stort sett samma design – men vattentålig

Steget till Iphone 7 ser inte ut att innebära någon större förändringen av designen, vilket många har förutspått. Läckta fotografier på vad som påstås vara nästa Appletelefon visar istället en mobil som i mångt och mycket är identisk med föregångaren Iphone 6 och 6s.

Den stora förändringen väntas i stället vara att Iphone 7 ska vara vattentålig till en viss grad. Exakt vad det innebär är i nuläget oklart, men det känns som ett naturligt steg då Samsung Galaxy S7 och flera av Sonys toppmodeller redan har den funktionen.

3. Mer minne i basmodellen

I dag kommer de billigaste Iphone-modellerna med ett lagringsminne på 16 gigabyte. Men eftersom operativsystemet Ios och förinstallerade Apple-appar äter upp en stor del av den kakan blir det inte mycket utrymme kvar över för användarna, vilket har lett till att många Iphone-ägare konstant behöver radera innehåll för att få plats med nya bilder. Nu verkar det som att Apple till slut har lyssnat på kritiken, och kan komma att höja minimumlagringen från 16 till 32 gigabyte i och med Iphone 7.

4. Dubbla kameror på baksidan

Apple har satsat enorma summor på lyxiga reklamkampanjer för att etablera sig som det självklara valet för fotointresserade mobilanvändare. Nästa drag från Apples sida kan vara att ge huvudkameran på baksida dubbla linser – något som P9-modellen från kinesiska Androidtillverkaren Huawei har. Det är inte helt klart vad de dubbla linserna ska få för funktion, men det talas om att funktionen ska användas till att förbättra fotoprestandan i svagt ljus eller för att kunna andra fokus i bilderna i efterhand. En kamera med dubbla linser skulle kunna vara en konkurrensfördel – i alla fall på pappret – gentemot Samsung, som också har satsat mycket att vässa just fotoprestandan till sina toppmodeller.

5. Den gamla hemknappen tas bort

I stället för den klickbara hemknapp som Iphone har i dag kan nästa mobil från Apple vara utrustad med en slags tryckkänslig pekyta som använder en teknik som påminner om den i Force Touch-pekplattorna på senare Macbook-datorer. Tekniken innebär att skärmen kan registrerar flera olika nivåer av tryck. Apple använder redan i dag en liknade teknologi till 3D-touch-skärmarna hos Iphone 6S. Att ta bort den gamla hemknapp skulle göra det lättare för Apple att göra nästa Iphone vattentålig. Mekaniska delar som klickbara knappar har också en tendens att kunna gå sönder efter en viss tids användning.

6. Fler färger

När Iphone 5s lanserades hösten 2013 var en av de nyheterna som fick störst uppmärksamhet att telefonen kommer en tredje färg, nämligen guld. Sedan dess har Apple utökat färgpaletten till att också rymma telefoner i rosa guld. Nu ryktas det att den kommande Applemobilen ska släppas i ytterligare två färger – “dark black” och “piano black”. Den förstnämnda ska ha en mattare finish, medan den andra är något blankare.

7. Förbättrad prestanda

Att hävda att nästa Iphone blir kraftfullare är en riktig lågoddsare. Apple har alltid introducerat sin nästa generation av processorer i och med Iphone- eller Ipad-lanseringar. En av de stora nyheterna med A10-systemprocessorerna förväntas vara att Iphone 7 Plus-modellen ska få ett internminne på 3 gigabyte, medan den mindre Iphone 7-telefonen ska ha ett ram-minne på 2 gigabyte – precis som dagens Iphone 6s.

 

Text: Kalle Wiklund

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.