ABB i täten på börsen

Stockholmsbörsen inledde veckans första handelsdag klart på plus i likhet med de större marknaderna ute i Europa.
ABB i täten på börsen - rosengren-700_binary_6966128.jpg

ABB toppade storbolagslistan sedan Sandvikschefen Björn Rosengren utsetts till ny vd. Sandvik å sin sida var ensam aktie på minus i OMXS30.

Oljan visade små rörelser i morgonhandeln samtidigt som kronan försvagads mot såväl dollarn som euron.

Vid 10-tiden var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 0,8 procent till nivån 1.544. Aktier för 1,9 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. I Tyskland steg Dax-indexet 0,5 procent och även franska CAC40 var upp lika mycket.

I linje med tidigare spekulationer bekräftades i helgen att Sandviks vd Björn Rosengren lämnar bolaget och börjar som vd på ABB. Skiftet sker under det första kvartalet nästa år.

Björn Rosengren har åtagit sig att stanna på vd-posten i åtminstone fem år, enligt vad ABB:s styrelseordförande Peter Voser uppgav på en presskonferens, enligt Reuters och Bloomberg News. Han sade vidare att ABB:s strategi inte är ristad i sten.

ABB steg 4,5 procent medan Sandvik noterades 1,1 procent ner.

Även Saabs vd Håkan Buskhe lämnar sin post och det under februari 2020. Här var kursreaktionen dock mer behärskad, upp 0,1 procent.

Bland övriga vinnare inom OMXS30 märktes Alfa Laval, Getinge och Kinnevik som alla steg mellan 1,5 och 1,8 procent.

Lundin Gold redovisar en nettoförlust om 30,8 miljoner dollar för det andra kvartalet (+19,7). Gruvan Fruta del Norte i Ecuador utvecklas enligt plan och bolaget upprepar att första guldet från gruvan är att vänta i det fjärde kvartalet i år. Aktien tappade 3,4 procrent.

Africa Oil steg 4,6 procent efter att partnern Tullow Oil gjort ett ”betydande” oljefynd utanför Guyana i ett projekt där Africa Oil har en mindre ägarandel (indirekt cirka 3 procent).

Savo-Solar rusade 23 procent sedan det finländska solvärmebolaget fått en order värd 3,8 miljoner euro i Frankrike. Beställningen avser ett system som beställts av det franska bolaget Kyotherm. Storleken på systemet överstiger 14.000 kvadratmeter och är det största för Savosolar hittills.

Evolution Gaming fortsatte tappa för elfte börsdagen i följd, ner 0,4 procent. Breakit uppger att anställda på Evolution Gaming i Tblisi i Georgien genomförde en strejk i förra veckan som en protest mot låga löner och dåliga arbetsförhållanden.

Inom samma sektor noterades Kindred på plus, upp 0,5 procent, efter sex tidigare nedgångsdagar.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets