Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

ABB klättrar på börsen

2019-04-17 09:55
Foto: Johan Hallnäs / TT

Stockholmsbörsen har inlett onsdagen med en måttlig uppgång där bolag som lämnat kvartalsrapporter stod i händelsernas centrum.

ABB steg efter beskedet att vd Ulrich Spiesshofer avgår med omedelbar verkan. Ericsson är upp efter en rapport som slog förväntningarna, medan Handelsbanken straffas för sin.

Klockan 9.40 var det svenska storbolagsindexet OMXS30 upp 0,2 procent till 1.650. Aktier för 2,2 miljarder kronor hade då bytt ägare via Stockholmsbörsen.

ABB-aktien steg 5,2 procent efter att bolaget överraskande meddelat att vd:n Ulrich Spiesshofer avgår på dagen och samtidigt passat på att släppa siffror för det första kvartalet.

Det operativa ebita-resultat var något lägre än vad analytikerna väntat sig, medan omsättning och orderingång var i linje med förhandstipsen.

Bolagets finanschef beskriver perioden som ett kvartal med "stabil" orderingång och intäktsutveckling, "trots den avmattning vi har sett på vissa slutmarknader, särskilt inom diskret tillverkning och inom fordonssektorn".

I toppen på OMXS30 syntes även Ericsson, vars rapport slog analytikernas förväntningar på de flesta punkterna, men framförallt var rörelseresultatet bättre än förhandstipsen. Telekombolaget höjde även prognosen för tillväxten på marknaden för utrustning för radioaccessnät. Aktien avancerade 3,4 procent.

Swedbank klättrade för femte dagen i rad och aktien var upp 0,7 procent. Detta trots nyheter om att den amerikanske finansmannen Bill Browder skickat en anmälan om Swedbank till även lettiska finansmyndigheter.

Konjunkturberoende aktier gynnades av oväntat stark kinesisk makrostatistik under natten till onsdagen och bland vinnarna fanns ståltillverkaren SSAB som steg 1,3 procent och verkstadsbolaget SKF som var upp 0,7 procent.

I andra änden av indexet placerade sig SHB, som var först ut bland storbankerna att visa korten för det första kvartalet. Aktien backade 2,5 procent.

Räntenettot blev något lägre än vad analytikerna hade räknat med. Rörelseresultatet ökade med 18 procent, men det hängde ihop med att styrelsen har beslutat att inte göra avsättning till resultatandelssystemet Oktogonen för 2018.

"Justerat för detta, engångs- och valutaeffekter var rörelseresultatet i stort sett oförändrat jämfört med i fjol", skriver SHB i sin delårsrapport.

I botten noterades i övrigt en rad mindre cykliska aktier som Astra Zeneca samt de båda teleoperatörerna Tele 2 och Telia.

Utanför storbolagsindexet sjönk förpackningstillverkaren Billerud Korsnäs närmare 3 procent på en rapport där rörelseresultatet i stort sett var i linje med förväntningarna. Bolaget spår en fortsatt god efterfrågan under det kommande andra kvartalet, men med en tilltagande prispress.

Byggvarukedjan Byggmax redovisar ett resultat efter skatt på -81,0 miljoner kronor för det första kvartalet 2019 jämfört med -78,4 i motsvarande kvartal föregående år. Nettoomsättningen ökade till 715 miljoner kronor (665). Aktien var upp närmare 4 procent.

E-handelsbolaget Qliro, som ändrat namn från CDON, steg 7 procent. Bolaget redovisade en minskade förlust efter skatt -44,3 miljoner kronor för det första kvartalet 2019 (-48,6)

I samma sektor har Sportamore lanserat nya finansiella mål. Bland annat ska bolaget ha en årlig försäljningstillväxt om 15-25 procent och för Norden skall rörelsemarginalen uppgå till 5 procent senast 2022. Marknaden belönade beskedet med en uppgång på 4,5 procent för aktien på onsdagsförmiddagen.

Byggbolaget Serneke backade 5,5 procent efter sin rapport. Enligt vd:n Ola Serneke har inledningen av 2019 präglades av en fortsatt avmattning i marknaden gällande bostadsbygge. Att orderingången ökade något mot fjolårets första kvartal visar att Serneke "kan kompensera för nedgången inom bostadsrättssegmentet", anser han.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom