ABG: Bevisbördan ligger på ABB-pessimisterna

Det kommer att bli en tuff uppgift att verkligen vända ABB, men tack vare Björn Rosengrens starka meritförteckning kommer optimismen kring bolaget och aktien att dominera. Bevisbördan ligger nu på ABB-pessimisterna. Det menar ABG i en analys på måndagen.
ABG: Bevisbördan ligger på ABB-pessimisterna - abb-verkstad-affarsvarlden-700_binary_6876340.jpg

”Vi har vissa tvivel om det är möjligt att verkligen vända ABB, men i början av en ny fas med en ny och trovärdig vd, lär marknaden fokusera på möjligheterna snarare än riskerna”, skriver ABG som har höjt sin rekommendation för aktien från sälj till behåll, något Nyhetsbyrån Direkt har rapporterat tidigare på måndagen.

ABG:s analytiker tycker att Björn Rosengren har gjort ett bra jobb i Atlas Copco (som chef över gruv- och anläggningsdivisionen), Wärtsilä och Sandvik, men påminner samtidigt om att ABB befinner sig i en annan storleksdivision med sina cirka 110.000 anställda. Dessutom har ABB historiskt haft en landsbaserad och centraliserad organisationsmodell. Björn Rosengren är känd för att decentralisera.

”Vi tror att betydande förändring i mellanchefsledet är förestående, något som kan skapa turbulens”, varnar ABG.

Investmentbanken menar vidare att ett av Björn Rosengrens adelsmärke som högsta chef är att snabbt avyttra enheter som inte presterar tillräckligt bra och inom ABB bör det finnas ”mer än en handfull verksamheter att granska” i detta hänseende, enheter som slukat för mycket kapital och ledningsresurser, resonerar ABG.

ABB handlas upp 4,6 procent på måndagen efter att vd-rekryteringen blivit känd på söndagen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.