Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

ABG: Nedskrivningar att vänta i NCC

2018-09-18 12:54
Foto: Ismo Pekkarinen/IBL

Det är inte en fråga om byggkoncernen NCC meddelar om ytterligare nedskrivningar i det tredje kvartalet, utan hur stora de blir.

Det skriver ABG Sundal Collier i den analys där rekommendationen för aktien sänks till behåll (köp) tillsammans med en riktkurs om 160 kronor per aktie.

"Vi har reviderat vår prognos från 300 till 500 miljoner kronor i nedskrivningar men betonar att det är väldigt svårt att förutspå nivån", skriver investmentbanken.

Det påpekas att NCC framhållit att preliminära siffror för det tredje kvartalet publiceras den 16 oktober tillsammans med en översikt av åtgärder som ska förbättra lönsamheten.

"Att finanschefen nyligen slutade indikerar, enligt vår syn, att problemen är större än vad som tidigare antagits och att det medför en risk att en marginalförbättring tar längre tid än förväntat", skriver ABG Sundal Collier.

Det påpekas att NCC inte har lyckats nå en rörelsemarginal över 3 procent för Building, Infrastructure och Industry kombinerat sedan 2015.

"Vi förväntar oss att marginalen håller sig under 2 procent under 2018 till följd av det tredje kvartalets nedskrivningar men anser att aktiekursen kräver en högre marginal. För 2019 bedömer vi att marginalen ökar till 2,5 procent. Tidigare har vi dock antagit förbättringar som inte har materialiserats", fortsätter investmentbanken.

Med en marginal om 2,5 procent, i likhet med de 5 senaste årens genomsnitt, handlas NCC till ett p/e-tal om 14,5 utifrån ABG:s estimat för 2019, vilket anses vara en rimlig ("fair") multipel.

Likt ABG har SEB Equities sänker rekommendationen för NCC till behåll (köp) med upprepad riktkurs om 169 kronor.

NCC-aktien tappar omkring 4 procent till nivå runt 153:80 kronor på tisdagen. På de två senaste månaderna, sedan bottennivån i spåren av halvårsrapportsläppet i juli, har aktien klättrat omkring 20 kronor eller drygt 15 procent.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom