Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Ädelmetallen som kommer paniksäljas nu

2011-12-15 07:56

För första gången på tio veckor handlas guldet för under 1600 dollar per troy uns guld. Därmed är den uppåtgående trenden bruten. Det här är gåtan som alla guldbaggar nu försöker klura ut.

Onsdagens handel kantades av aktiv handel för ädelmetaller. Och marknadens beteende påminner om den senaste krisen.

- Det här påminner väldigt mycket om andra hälften av 2008. Då infann sig en liknande finansieringsstress med pressad likviditet och ökade risker. Och guldet betedde sig på ett liknande sätt, säger Tom Kendall, ädelmetallsanalytiker, till Financial Times.

De senaste tio åren har guldet utvecklats positivt. Huruvida de faktiska förutsättningarna för guldet förändrats över en natt är diskutabelt. Men för de som tittar på guldet från ett tekniskt analysperspektiv har marknaden förändrats radikalt.

I och med att guldet föll och handlades som läst för dryga 1 563 dollar per troy uns har priset hamnat under snittet för de senaste 200 dagarnas rörliga snitt

- Det kommer finnas de som kommer göra sig hörda och avsluta den här bullmarknaden, säger Tom Kendall på grund av de förändrade tekniska förutsättningarna.

Investerarna på Bespoke noterar att uppgången för guld sedan 2008 trots det senaste fallet fortfarande har haft en oerhört positiv utveckling. Så här skrev de igår:

”Då dollarn den senaste tiden har utvecklats positivt har priset på guldet gjort det motsatta. Idag föll guldet under sitt 200-dagarssnitt (DMA, day moving average) för första gången sedan januari 2009. Om guldet stänger ned under sitt 200-DMA kommer det markera slutet på den längsta perioden (732 dagar) av stängningar som noterats över 200-DMA. Under den här perioden har guldet rusat med närmare 125 procent till sitt högsta noterade värde det här året. Sedan kulmen nåddes har guldet fallit med 16 procent. Även med det senaste fallet i beräkningarna är guldet fortfarande upp med 88 procent sedan det sist stängde under sitt 200-DMA.”

Jonas jonas_melzer

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom