Ädla metaller tappar

Basmetallerna handlas mestadels uppåt på torsdagen, med undantaget aluminium vars priser är ned ett snäpp. För ädelmetallerna registreras större prisnedgångar.

USA:s BNP var ned 2,9 procent under det första kvartalet sett i årstakt, vilket var oväntat dåligt. Likaså överraskade statistiken för orderingången över varaktiga varor på nedsidan.

”BNP-siffrorna var usla, men det var uppgifter om det första kvartalet, och motiverade förmodligen ingen kraftig försäljning. Vid närmare eftertanke insåg folk att resten av året kan kompensera för nedsidan mer än väl”, uppgav råvarustrategen Bart Melek vid TD Bank enligt Dow Jones Newswires.

Dock fick BNP-resultatet en kortsiktig effekt på guldpriset som tog fart uppåt. Men de högre priserna höll inte i sig. I Asien avancerade börserna på torsdagen, vilket fick guldet att tappa sin lyster något som så kallad säker hamn för investerarna.

China Gold Association räknar fortsatt med att förskjutningen från väst till öst gällande efterfrågan på den gula metallen kommer att fortsätta i ytterligare 10 till 20 år.

Man spår dessutom att den kinesiska efterfrågan kommer att var mer eller mindre på samma nivå som 2013. År 2013 låg konsumtionen på rekordhöga 1.176,4 ton, och Kina stod för cirka 28 procent av det globala användandet förra året.

Goldman Sachs har en negativ syn på guldet, som enligt analyshuset står inför en ”betydande nedsida” på baksidan av högre räntor. Goldman sätter en prognos om ett tapp till 1.050 dollar inom 12 månader, skriver Bloomberg News.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets