af Jochnick: För tidigt blåsa faran över

Förste vice riksbankschef menar att det ännu är för tidigt att blåsa faran över, och därför stödde hon förslaget att göra penningpolitiken mer expansiv under det senste penningpoltiska mötet.

Kerstin af Jochnicks bedömning är att de åtgärder som har vidtagits för att göra penningpolitiken mer expansiv har bidragit till att inflationen nu stiger och att inflationsförväntningarna verkar ha bottnat.

Hon stödde emellertid förslaget att göra penningpolitiken mer expansiv, uppges det i protokollet från Riksbankens penningpolitiska möte den 28 april.

Eftersom inflationsutfallen vid många tillfällen blivit lägre än Riksbankens prognoser är det viktigt att penningpolitiken är tillräckligt expansiv för att tydligt lyfta inflationen mot målet, menar hon.

Kerstin af Jochnick lyfte fram vikten av att analysen om de bakomliggande faktorerna till den låga inflationen fortsätter att fördjupas, eftersom det kan finnas flera orsaker till att historiska relationer mellan BNP-tillväxt och inflation tycks ha förändrats, påpekade hon.

”En fortsatt viktig del i denna analys är hur svenska kronan fortsatt kommer att påverkas av de stora värdepappersköp som ECB nu genomför”, resonerade hon enligt protokollet.

Kerstin af Jochnick är öppen för att diskutera möjligheter att göra penningpolitiken ännu mer expansiv om det skulle behövas.

”Det finns fortfarande utrymme att sänka reporäntan ytterligare och att sänka reporäntebanan. Riksbanken kan också genomföra statspappersköp i större volymer och sjösätta ett program för lån till företag om detta antas bidra till en högre efterfrågan och lägre räntenivå. Det är också möjligt att genomföra valutainterventioner om så anses lämpligt”, bedömer hon enligt protokollet.

Riksbanksledamoten framhöll samtidigt att det är viktigt att andra politikområden i rådande läge arbetar för att motverka de obalanser som kan bli en effekt av låga räntor under lång tid. Risken är annars att det uppstår finansiella obalanser som kan bli svåra att hantera, befarar hon.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.