af Jochnick: Ingen vinst de kommande åren

Riksbanken behöver gå med vinst över tid för att täcka kostnaderna för verksamheten och därmed säkra sitt oberoende gentemot regering och riksdag, anser förste vice riksbankschef Kerstin af Jochnick.

”Vi måste kunna bygga upp buffertar så att vi inte äventyrar vår förmåga att utföra våra uppdrag”, resonerar af Jochnick i ett tal på  fredagsmorgonen.

Den kommande femårsperioden ser dock ganska dyster ut ur ett vinstperspektiv. Riksbankens vinst har krympt med anledning av att Riksbankens balansräkning under de senaste tio åren har förändrats till följd av de aktiva besluten att förstärka valutareserven och återinföra en portfölj med svenska värdepapper, men även på grund av den minskande kontantanvändningen. Även det extremt låga ränteläget, både i Sverige och internationellt, påverkar möjligheterna att gå med vinst, uppger den förste vice riksbankschefen.

”Idag är Riksbanken finansiellt stark, något som behövs de kommande åren när vi inte kommer att redovisa någon vinst”, säger af Jocknick.

Riksbanken behöver visserligen inte gå med vinst varje år, men på lång sikt måste det fungera för att säkra oberoendet, anser hon.

”Vi behöver alltså fundera mer över de utmaningar som Riksbankens finansiering står inför”, säger af Jochnick avslutningsvis.

Riksbanken har ett betydande eget kapital, något som kan komma att behövas om Riksbanken skulle tvingas ta till okonventionella metoder för att få upp inflationen, uppger hon vidare.

Kerstin af Jochnick anser att det är bra att Riksbanken har skapat möjligheter och kunskap att hantera en obligationsportfölj, med tanke på att man nu har en reporänta på noll och diskuterar vilka okonventionella åtgärder som skulle kunna vara lämpliga om inflationen inte stiger mot två procent.

”Det innebär att vi i dagsläget snabbt kan köpa och sälja obligationer, något som tidigare hade tagit oss betydligt längre tid. Så rent tekniskt är allt förberett för att öka storleken på portföljen om det skulle behövas”, uppger af Jochnick.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.