Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

af Jochnick: "Vi är inte på väg in i en lågkonjunktur"

2019-01-28 13:27
Kerstin af Jochnick. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Det är fortsatt ett gott konjunkturläge i Sverige och vi är inte på väg ned i en lågkonjunktur, enligt förste vice riksbankschef Kerstin af Jochnick

Skulle det ändå bli så är Riksbankens möjligheter att stimulera ekonomin sämre än tidigare och finanspolitiken kan då komma att behöva spela en större roll.

Det sade förste vice riksbankschef Kerstin af Jochnick vid en frågestund efter ett anförande hos Fastighetsägarna på måndagen.

"Vi är inte så pessimistiska som en del andra prognosmakare just nu. Vi är i ett gott konjunkturläge. Vi har fortsatt en oerhört stark arbetsmarknad och vi ser fortfarande att det finns problem med att hitta arbetskraft och företagen är fortsatt positiva i exempelvis Konjunkturinstitutets barometer", sade hon.

Hon sade att om man följer medierapporteringen kan man ibland få intrycket att Sverige är på väg ned i en lågkonjunktur, en bild som Riksbanken ser som alltför pessimistisk

"Det handlar inte om att vi är på väg in i en lågkonjunktur utan om att vi kommer att ha en lite lägre tillväxt. Mycket handlar om vad som händer in omvärlden", sade hon och nämnde faktorer som Kina, USA:s handelsförhandlingar och brexit.

På frågan om Riksbankens möjligheter att parera en större konjunkturnedgång svarade hon att den låga reporäntan gör att utrymmet är mindre n tidigare, även om det finns möjlighet att exempelvis utöka köpen av värdepapper.

"Vårt utrymme att agera har minskat i och med att vi har kommit ned på lägre räntenivåer. Finanspolitiken kan komma att behöva spela en större roll", sade Kerstin af Jochnick.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom