Affärsvärlden: Medvind för stålhandlaren – köp

Efter flera tunga år är stålhandlaren BE Group på väg åt rätt håll. Risken är hög, men potentialen till lönsamhetslyft lockar.
BE Group

KÖP. Sedan PE-firman Nordic Capitals notering av stålhandlaren BE Group hösten 2006 har bolagets värde rasat med hela 90 procent. Med facit i hand satte man ett cykliskt bolag på börsen precis när vinsten stod i zenit.

Efter en lång ökenvandring är BE Group på väg tillbaka till formen bolaget hade vid börsnoteringen. Om man kan leva med att BE Group är ett cykliskt ­bolag som inte kontrollerar sina priser och som fortsatt är relativt hårt skuldsatt, så är tidningens bild att det finns ett lockade marginalcase.

BE Groups finansiella mål är att nå en underliggande rörelsemarginal på 5 procent över en konjunkturcykel. I tidningens prognoser för 2017 och 2018 räknas det inte med att bolaget når så långt, men väl en bra bit på vägen. Faktum är att bolaget redan under första kvartalet i år levererade en underliggande rörelsemarginal på 3,5 procent, om den snart nedlagda verksamheten i Eskilstuna exkluderas.

För opportunister ser Affärsvärlden en aktie med bra förutsättningar i tidningens ettåriga perspektiv. Även om stålpriserna mattats något under andra kvartalet är de på fortsatt goda ­nivåer, och tullar gör att prisutvecklingen lär vara mer stabil framöver. Samtidigt innebär den goda bygg- och industrikonjunkturen ökade volymer. Medvinden för BE Group lär hålla i sig och normaliseringen av lönsamheten lär fortsätta i takt med att ledningens åtgärder biter. Rekommendationen blir köp med riktkurs 80 kronor på ett års sikt.

Det här är en nedkortad version av analysen Pilarna pekar uppåt efter stålbad.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets