Affärsvärlden nummer 15, 2018

En förlorad värld ● Laxfest på norska börsen ● Se upp med ny låneskatt

CHEFRED: Den sista cigaretten

FÖRST & FRÄMST: En förlorad världPostens toppchefer åker på lastbilsturné för att möta svenska folket.  Problemet är att bolaget inte längre behövs.

POLITIK: En check utan krav

MAKRO: Mekaniska rörelser i en skakig värld

FOKUS: Den bortglömda kraftenOm vi vill rädda planeten, ska vi värna de globala företagen.

REPORTAGE: Säkrad framtidVardia utmanade höglönsamma försäkringsjättar via högst olönsam tillväxt. Efter två års hårdstädning är bolaget nu flygfärdigt – som Insr.

INTERVJU: ”Ingen gräns på kundstorlek”Globala tobaksbolag investera mångmiljardbelopp i tobaksfria produkter. Plastföretaget Nolato i Torekov är en oväntad vinnare. ”Vår filosofi är att växa på få kunder”, säger vd:n Christer Wahlquist.

FOKUS: Räkna med konsolideringRedovisningssverige har stöpts om markant då private equity-husen IK och Altor blivit ägare till var sin av landets största redovisningsbyråer.

NORDISKA VÄRDEPORTFÖLJEN: Pandora lyfter portföljenMedan börsindex sett tvära kast på kortsiktiga rubriker, så fokuserar Nordiska Värdeportföljen på det längre perspektivet. På slutet har det betalat sig att ha hårdblankade Pandora i portföljen.

AKTIER:

Laxfest på norska börsenDe norska laxodlarna har spelat sina kort väl under de senaste åren. Ökad produktion, ökad export och ständigt stigande världsmarknadspriser har dessutom satt fart på laxodlarnas aktier på Oslobörsen. En trio är köpvärda.

Nytt år – nytt köplägeFiskars-aktien är tillbaka där den stod för ett år sedan. Det betyder köpläge. 

Köpläge efter rekylenLeo Vegas har tappat en tredjedel av börsvärdet på några månader. Men bolaget växer urstarkt och aktien lär åter hamna på vinnarlistan.

Stabil utdelningsaktieCigarrfokuserade STG lockar med starka marknadspositioner och generösa utdelningar. Svackan ger ett köpläge.

FÖRVALTAREN: ”Oförtjänt i frysboxen”

VECKANS DATA: Se upp med ny låneskattEU vill begränsa ränteavdragstrixande i bolagssektorn. Fastighetssektorn är i skottgluggen inför det svenska förslaget.

UPPFÖLJNING: Kvalitetsbolaget levererade

PLATINUM: 

Med hantverk i blodetSuröl har blivit en allt starkare trend i Sverige de senaste åren. Men på Cantillon i Bryssel har man bryggt syrligt lambic-öl i flera generationer. 

”Korv är gastronomi i skinn”Han titulerade sig Årets kock redan 1990 och har arbetat på några av Stockholms mest klassiska krogar. Nu investerar Roland Persson i en av sina kulinariska favoriter – korven.

BÖRSGOLVET: ”Förbereder listning i Stockholm”

Prenumeranter kan läsa artiklarna genom att trycka på länkarna.

Du har väl inte missat att du som prenumerant även kan läsa Affärsvärlden i vår nya app.  Ladda ner appen Affärsvärlden Magasin i  App Store eller Google Play.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.