Affärsvärlden nummer 6, 2018

Här är ett urval av veckans magasin

CHEFRED: Diamanter i snömoset

FÖRST & FRÄMST:  Spotify jagar Netflix-värderingDen svenska streamingsajten närmar sig börsen.

POLITIK: Ompröva rubbet

MAKRO: Varför faller dollarn?

FOKUS: I väntan på bättre väderAtt byta kontantutdelningar mot aktier, som H&M gjort, sätter tryck nedåt på aktiekursen, visar forskning. Men för oljebolagen Shell och Statoil och banken Santander har åtgärden fått positiva effekter.

REPORTAGE: I byggets skuggaNCC:s krisande projekt i Norge ledde till svag lönsamhet och flera juridiska tvister. Till slut fick familjen Ax:son Johnson nog.

INTERVJU: ”Spänningen är tjusningen”Efter en avstickare till ett kontroversiellt taxibolag byter Thomas Ekman ut chefsrollen på Tele2 Sverige mot vd-posten för Dustin.

FOKUS: Fortsatt fest för FintechFörra året blev en givande tillställning för svenska startuper, framför allt för fintechbolagen.

AVKASTNINGSPORTFÖLJEN: Annalkande fyndlägenNordiska Värdeportföljen hade inför fredagskvällens amerikanska börsturbulens utökat indexförsprånget till 8 procentenheter.

AKTIER:

Rätt läge för defensiv tillväxtaktieSecuritas genomgår en spännande förändring som lär utmynna i en mer lönsam koncern på sikt. Affärsvärlden hoppar på tåget igen.

Laddar för nya storaffärerEfter två år i toppen planerar Alfa Laval-chefen Tom Erixon för nya förvärv. Aktien noteras på rekordnivåer men har goda förutsättningar att fortsätta stiga. 

Medvind för teknikbolagetMSAB är ett snabbväxande teknikbolag som fortsätter sin historiska tillväxtresa. Utnyttja rekylen efter bokslutet i förra veckan.

Flygess med för mycket lånNorwegian överlevde ännu ett år med sin ”beställ rekordmånga plan i dag – lös finanserna i morgon”-strategi. Risken för totalhaveri kvarstår. 

FÖRVALTAREN: ”Ökat mest i bankerna”

VECKANS DATA: Blivande aristokraterHär är bolagen som är närmast att bli Nordens utdelningsaristokrater.

UPPFÖLJNING: Ratade fel pizza

PLATINUM: 

Uthållighetssporter stärker chefsidentitetenAntalet chefer som ägnar sig åt längdskidåkning växer.– Med sporten skapar de en konkurrenskraftig bild av sig själva som chefer, säger Janet Johansson, lektor på Södertörns högskola.

Utmaningar på längdskidorFrån Dolomiterna till Lillehammer och Mora. Här är några lopp att hålla koll på.

I spåret 

BÖRSGOLVET: ”Ratos i säljartagen”

Prenumeranter kan läsa artiklarna genom att trycka på länkarna.

Du har väl inte missat att du som prenumerant även kan läsa Affärsvärlden i vår nya app.  Ladda ner appen Affärsvärlden Magasin i  App Store eller Google Play.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco