Affärsvärlden stäms av finansman

Finansmannen och tv-kändisen Mats Gabrielsson stämmer Affärsvärlden för förtal, rapporterar Sveriges Radio Sörmland. Gabrielsson kräver 100 000 kronor i skadestånd efter Affärsvärldens granskning av Opcons bud på Tricorona.

– Vi har inte fått någon delgivning från tingsrätten än, men hans advokat har hotat med att stämma så det är ingen större överraskning, säger Affärsvärldens chefredaktör Jon Åsberg.

Det som upprör Gabrielsson är den krönika där Åsberg skrev att Mats Gabrielssons och Opcons vd Rolf Hasselström ”framstår som föga mer än två hala skojare som försöker rädda sitt eget bolag genom att kapa Tricorona”.

I stämningen åberopas också Affärsvärldens omslag där en hand försöker stoppa in en fisk i vad som framställs som Tricoronas brevinkast med tillsammans med rubriken ”Skamligt förslag”.

– Jag har varit ekonomijournalist och konsult i finansiell kommunikation i tjugo år. Jag har ytterst sällan varit med om att ett så pass stort börsbolag som Opcon har hanterat sin information så oerhört selektivt och illa, säger Jon Åsberg.

– Mats Gabrielsson är som ordförande och huvudägare ytterst ansvarig för det. Han är dessutom en offentlig person som måste finna sig i att bli granskad och kritiserad.

Av stämningen framgår att Mats Gabrielsson anser att han pekas som brottslig i krönikan. Det håller inte Jon Åsberg med om.

– Nej, jag skriver att han borde skämmas. Det hade jag knappast nöjt mig med om jag ansåg att han var kriminell. Däremot tycker jag att han har visat prov på usel affärsmoral.

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.