Affärsvärlden: Tre köpvärda aktier

I veckans nummer lämnar Affärsvärlden fyra aktieråd, varav tre köprekommendationer.

Friluftsproduktbolaget Thule noterades förra året och utvecklingen för aktien har varit positiv. Börsnykomlingen är i bra form och 2015 ser ut att bli ett riktigt starkt år.

Omsättningen lyfte med 23 procent under det första halvåret, vilket är en bra bit över bolagets mål. Även lönsamhetsmässigt ser det bra ut för Thule och rörelseresultatet växer i samma takt som omsättningen.

På risksidan finns främst produktbreddningen inom till exempel väskor och ryggsäckar, där bland annat konkurrensen är hårdare.

På Affärsvärldens prognoser värderas aktien till ev/ebit 14 och 13 för 2015 respektive 2016. Det är trots allt relativt attraktivt givet Thules dominanta position inom den stabilt växande friluftsmarknaden. Rekommendationen blir köp och tidningen räknar med att aktien når målkursen om 115 kronor inom ett år.

Sensys köpte i år den nederländska konkurrenten Gatso, vilket ger koncernen goda möjligheter att växa sin verksamhet.

Den nya koncernen, Sensys Gatso, blir en betydligt starkare spelare med en global ledarposition med omkring en fjärdedel av trafiksäkerhetsmarknaden. Med en stark bas i Västeuropa ska en geografisk expansion nu påbörjas.

Förvärvet ger också Sensys bättre kompetens inom mjukvara och större möjligheter att växa inom operatörsverksamhet. Den nya ledningsgruppen har även tydligt uttryckt att de avser att växa med nya förvärv och det borde finnas goda möjligheter att hämta hem synergivinster från fusionen med Gatso framöver.

För att vara ett bolag med riktigt goda tillväxtutsikter är den nuvarande värderingen av Sensys Gatso i försiktigaste laget. Kursen har stigit fort på kort tid, men aktien är ändå inte dyr. Köp med riktkurs 3,65 kronor.

SKF-aktien har sedan i våras fallit som en sten på börsen. Orsakerna är flera, bland annat har de senaste två kvartalsrapporterna varit ljumma med svagt negativ organisk tillväxt. Dessutom har sämre tillväxtutsikter för världsekonomin, och då inte minst i Kina, dämpat investerarnas aptit på cykliska bolag.

Dock dubblade färske vd:n Alrik Danielsson sitt innehav efter rapportraset på nära 9 procent och ordförande Leif Östling köpte i februari aktier för 55 miljoner en bra bit ovan nuvarande aktiekurs.

SKF har blivit ett alltmer välskött bolag med betydligt bättre förutsättningar att försvara lönsamheten även när volymerna viker. Ur det perspektivet ter sig den senaste tidens kursras överdrivet och rekommendationen blir köp med riktkurs 190 kronor.

Läkemedelsföretaget Orexo har åkt berg-och-dalbana på börsen under de senaste åren och sedan årsskiftet ligger nedgången på hela 62 procent. Aktiekarusellen beror på att marknadsutsikterna för paradprodukten Zubsolv på den viktiga USA-marknaden svänger kraftigt. I början av augusti drabbades Orexo av ett bakslag som, om man vill vara generös, kan sägas bekräfta den negativa trenden. I värsta fall är det början till slutet.

Under de senaste fem åren har bolaget ackumulerat underskott på cirka tre kvarts miljarder kronor. Affärsvärlden bedömer att kursnedgången kan fortsätta i takt med att Orexo fortsätter redovisa förluster. Kassan på 300 miljoner kronor räcker till ett par år av fortsatta förluster, men det kan bli aktuellt med nya riktade emissioner till huvudägaren, danska Novo A/S. Rekommendationen blir sälj. Titta åter på aktien på nivåer under 34 kronor.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco