Affärsvärlden: Två köpvärda aktier

2016-03-09 06:58 Affärsvärlden Redaktionen

I veckans nummer analyseras tre aktier. Två av aktierna får rekommendationen köp.

Med sänkt skuldsättning och starka kassaflöden väntar en spännande förvärvsresa för konfektyrbolaget Cloetta. Bolaget kan blicka tillbaka på några år av omfattande omstruktureringar. Resultatet har sedan dess förbättrats årligen och i fjol levererade Cloetta ett rekordresultat. Lägg därtill en återupptagen utdelning, och det är tydligt att Cloetta är på väg åt rätt håll.

Det stora omstruktureringsarbetet ligger nu bakom Cloetta, varför fokus i högre grad kan skifta till tillväxt. Värderingen innevarande år ligger på strax under 13 gånger rörelseresultatet, beaktat bolagets nettoskuld. Det är en lägre värdering än hos större internationella och en attraktiv värdering på ett konjunkturokänsligt bolag som kan leverera hygglig vinsttillväxt via förvärv. Rekommendationen blir köp med riktkurs 30 kronor.

Datalagringsspecialisten Proact växer snabbt och förbättrar lönsamheten. Värderingen speglar dock inte bolagets kvaliteter.

På tidningens prognoser faller p/e-talet för 2016 och 2017 till knappt 12 respektive knappt 11. Det är för lågt för ett bolag där de flesta pilarna pekar uppåt och som har goda förutsättningar att fortsatt leverera tvåsiffrig vinsttillväxt. Högre lönsamhet, nya förvärv och multipelexpansion lär driva aktien mot nya höjder. Bolaget är samtidigt en möjlig uppköpskandidat. Rekommendationen blir köp med riktkurs 156 kronor.

Elprylhandlaren Malmbergs Elektriska har haft en fantastisk utveckling sedan finanskrisen och har levererat ytterligare ett rekordår. Men bolagets framfart senaste åren ger, kontraintuitivt nog, skäl för eftertanke hos investerare. Att marginalexpansionen ska fortsätta i samma takt är inte troligt för grossisten Malmbergs. Ett annat orosmoln som hägrar är inköpen från Kina, som påverkas negativt av kronans försvagning mot dollarn. På risksidan finns även bolagets närvaro på den norska marknaden som visat svagare konjunktur i oljerasets spår.

Värderingsmässigt framstår Malmbergs, efter de senaste årens kursrusning, som fullvärderad. Med en uppressad värdering på p/e 17 för innevarande år finns det helt enkelt inte något utrymme för bakslag. Rekommendationen blir att avvakta.

Affärsvärlden Redaktionen

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom

Bostad & fastighet

Alla Tjänstebilar

ANNONS