Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Affärsvärldens Jon Åsberg: Tro inte att börsen alltid går upp

2011-09-06 07:54

Börsen rasar och storbanker och placerare råder konsumenterna att sitta still i båten - för börsen repar sig alltid. Eller? – Man ska vara försiktig med att tro att börsen alltid går upp, säger Jon Åsberg, chefedaktör för Affärsvärlden.

Med ett ras på nära fem procent på Stockholmsbörsen under måndagen fortsätter den ekonomiska turbulensen att råda.

”Sitt still i båten”, är ett känt uttryck för att hålla ut i oroliga börstider. Flera storbanker som P1 morgon pratat med kommer till samma slutsats: Börsen kommer gå upp på sikt, så placera dina pengar i aktiemarknaden.

Något som Jon Åsberg, chefredaktör för Affärsvärlden inte ser som självklart.

– När man tittar långsiktigt på börsen så får man klart för sig att ständig börsuppgång är ingen  mänsklig rättighet. Den exploderade och gick upp enormt kraftigt på 80- och 90-talet, men sedan åt 2000 har den stått still eller till och med backat. Börsen stod som högst 2000 och 2007 och sen har den gått ner ungefär en tredjedel. Jag tycker absolut man ska vara försiktig med att tro att börsen alltid går upp, säger han i P1 morgon.

Svenskarna måste ha en stark tilltro till aktiemarknaden, anser Pia Nilsson, vd i Fondbolagens förening:

– Om man tror på att världen kan förbättras och att det är företag som kommer kunna gå bra i framtiden så är inte aktier något man ska döma ut tycker jag. Det ser nattsvart ut just nu, men det har alltid vänt. Om vi inte tror på att vi har en god framtid på lång sikt så spär vi på att det bara är dåliga tider i framtiden, säger hon i P1 morgon.

Frida Sjödin

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom