AFV: För tidigt att köpa aktien – vänta

Jänkarna missade chansen att ta kommandot i Sveriges största bilservicekedja när de för ett år sedan satte sig i förarsätet i Mekonomen.

VÄNTA Mekonomens tid på börsen har kantats av förhoppningar som kommit på skam. Det räcker med att nämna planerna på en internationell expansion till tio länder, som tack och lov blåstes av innan den kostat alltför mycket, liksom ambitionerna att växa in närliggande marknader med reservdelar till båtmotorer och snöskotrar. Och under minst tio år plågades Mekonomen av förluster i Danmark, men den rörelsen ska nu vara avvecklad.

Den senaste kvartalsrapporten ser ut att utgöra en fortsättning på problemen. Bolagets försäljning på 1,4 miljarder kronor, i nivå med motsvarande kvartal 2016, var en besvikelse. Rörelseresultatet, rensat för extraordinära poster, är också en missräkning. Det föll med cirka 10 procent till 127 miljoner kronor. Börsens dom blev hård. Aktien föll 15 procent på ett par dagar till nivåer kring 140 kronor. Därmed är kursen tillbaka på samma nivåer som 2010. Sju förlorade år under en tid när börsen som helhet klättrat med 85 procent.

Nya storägare, ny styrelseordförande och en ny vd ska nu försöka  få ordning på verksamheten. Men än är det för tidigt att köpa aktien. Vänta.

Detta är en kortversion av Bilkedjans sju svåra år. Prenumeranter kan logga in och läsa hela artikeln här.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco