AFV: Köp kursrusaren

Affärsvärlden går över kölen för att hitta en verkstad i Atlas Copco-klass. Aktien är köpvärd.

KÖP. Under svensken Stefan Ranstrands tid vid rodret – han går i år in på sitt tionde år som vd – har Tomra utvecklats från tillverkare av pantautomater till att marknadsföra sorterings- och förädlingsmaskiner inom vitt skilda områden, allt från grönsaker till sopor och malm inom gruvindustrin. Förskjutningen har mestadels skett genom förvärv av fristående företag på flera håll i världen, och bolaget kan därför numer sägas vara ett miljötekniskt konglomerat. Den senaste affären var ett förvärv i Nya Zeeland.

Aktien har under de senaste veckorna lyft på Oslobörsen, där bolaget numera åtnjuter en värdering i Atlas Copco-klass. Visst är Tomra i relativa termer en pyttespelare i verkstads­klassen, särskilt jämfört med en stjärna som Atlas Copco. Men likheter finns.

Med ett börsvärde på 20 miljarder norska kronor värderas varje intäktskrona till tre gånger den årliga försäljningen, samma relation som hos den mångfalt större kompressorspecialisten i Stockholm. Och den som jämför bolagens rörelsevinster finner att varje vinstkrona i Tomra till och med betalas till högre multiplar än vad som gäller för verkstadspärlan i Stockholm, 20 gånger respektive 16 gånger årets rörelsevinst.

Affärsvärlden rekommenderade köp i Tomra i juni förra året. Aktien har lyft med en tredjedel sedan dess.

Bolagets rörelsemarginal har sakta men säkert vuxit, från 14 procent till 21 procent under de senaste tio åren. Beskedet att rörelsemarginalen försämrades under det senaste kvartalet drunknade i en annan, betydligt mer positiv siffra, orderingången, som steg närmare 15 procent jämfört med tredje kvartalet 2016.

Även om aktien handlas till p/e-tal för i år och nästa år på 25 respektive 23, så talar det mesta för att aktien står högre om ett år än i dag. Ny riktkurs: 159 norska kronor.

Detta är en kortversion av Miljövänlig aktie i tiden. Prenumeranter kan logga in och läsa hela texten här.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco