Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!
Vad trevligt att du vill logga in. Vi ser att du inte har ett aktivt konto. Var vänlig kontakta kundtjänst: 0770-457 102

AFV: Köpvärt kvalitetsbolag

2017-12-06 18:25
Marcus Strömberg, vd för Academedia. Foto: Anders Ahlgren/SvD/TT

Academedia är ett kvalitetsbolag som växer relativt snabbt under stabil lönsamhet. Riskpremien i välfärdsbolagen är i Affärsvärldens ögon för stor.

KÖP Skolkoncernen Academedia har en mycket stark position i Norden och uppvisar flera kvalitéer som tillväxtbolag under ledning av vd Marcus Strömberg. Total marknadsandel är drygt 3 procent och det finns därmed goda utsikter att växa snabbt under många år framöver, såväl organiskt som via förvärv i Sverige, Norge och Tyskland.

De goda tillväxtutsikterna syns dock inte i aktievärderingen, som dras med betydande politisk rabatt. Hur stor riskpremie som välfärdsbolagen bör ha är den eviga frågan. Det är dock väldigt svårt att se att ett Reepalu-vinsttak skulle kunna införas i praktiken. Det är dock svårt att se att multiplarna ska bli så mycket lägre än i dag. Med ev/ebit 11 gånger får man ett bolag som förväntas växa vinsten med i genomsnitt 18 procent per år de närmaste åren. Det är attraktivt trots vinsttakshotet och särskilt på en uppskruvad Stockholmsbörs.

Affärsvärlden rekommenderar köp med riktkurs 76 kronor på ett års sikt.

Detta är en kortversion av Bolaget växer med skolpengen. Prenumeranter kan logga in och läsa hela artikeln här.

Jonas Elofsson

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom