AFV: Vänta med verkstadskoncernen

Bra bolag men en dyr aktie. Sällan är en sådan formulering så träffande som när det gäller lås- och säkerhetsjätten Assa Abloy

Bolaget kan, till skillnad från många andra verkstadskoncerner, i kraft av sin marknadsposition sakta men säkert fortsätta att höja priserna. Vd:n Johan Molin har berättat att bolaget i egenskap av branschetta har ett ansvar för att höja priserna några procent varje år.

Stabila intäkter och stabila marginaler i utsikt alltså. Men de är redan intecknade av börsen.

Affärsvärlden är i grunden positiv till Assa Abloy-aktien. Men med hyfsat offensiva antaganden vad gäller tillväxt och marginal betalas vinsterna för i år och nästa år till 26 respektive 22 gånger pengarna (p/e-tal). Med den värderingen är det svårt att tro att aktien ska bli en kursraket.

Köp vid nedåtrekyler. De kan komma efter tredjekvartalsrapporten eller om Johan Molin plötsligt aviserar sin avgång. Utifrån nuvarande nivå lär aktien i bästa fall utvecklas som börsen som helhet under det kommande året. Vänta.

Detta är en kortversion av Mäster Molins motvind. Prenumeranter kan logga in och läsa artikeln här.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco