Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Ägarstrid blossar upp i svenskt fastighetsbolag

2012-05-15 12:48

Det var ett misstag att investera i fastighetsbolaget Ruric. Den säger Vadim Gurinov, rysk affärsman och styrelseledamot, i sin första intervju med svenska medier. Han anklagar bolagets förra ledning för att ha misskött verksamheten och bland annat festat och köpt dyra bilar för bolagets pengar. 

Krismötena avlöser varandra i fastighetsbolaget Ruric.

Senast torsdagen den 10 maj.

Två veckor tidigare - på Hotel Anglais i Stockholm - träffade ledningen och styrelsen aktie- och obligationsinnehavare i bolaget. 

Problemet för Ruric, ett svenskt bolag noterat på First North som har investerat i fastigheter i S:t Petersburg, är att likviditeten är så dålig att bolaget inte klarar av att betala räntor som förfaller i höst på ett obligationslån.

Enligt ett förslag från ledningen ska obligationsinnehavare växla in sina obligationer mot aktier:

- De sitter i samtal precis just nu. Det är en rörelse i riktning mot varandra. Det viktiga är att man inte gräver ner sig i frågor om vem som har rätt utan i stället tänker på företagets bästa, säger Adam Fischer, som är vd sedan årsskiftet.

Huvudägare i Ruric, efter en överraskningsraid hösten 2011 är den ryska affärsmannen Artem Gurinov, bror till Vadim som sitter i styrelsen.

Med en insats på 70 miljoner kronor fick Gurinov kontroll över riskbärande kapital på 700 miljoner kronor. I den summan ingick inte bara bolagets dåvarande marknadsvärde på börsen, 200 miljoner kronor, utan också ett utestående lån i form av företagsobligationer till ett nominellt värde av drygt 500 miljoner kronor.

Gurinov fick utstå hård kritik i höstas för att han körde över valberedningen i bolaget när han satte in sin egen styrelse

Läs mer: Rurics vd tvingas bort - ny redan utsedd

Vadim är ordförande i det ryska däckföretaget Cordiant, tidigare Sibur Russian Tyres. Dessförinnan var han vd i bolaget men ledningen köpte ut det från ett konglomerat i vintras. Han har också intressen i rysk fiskeriindustri. Men det är som aktör i och kring Ruric han har gjort sig känd i Sverige.

När blev du intresserad av Ruric första gången och varför?
- Min yngre bror vände sig till mig och han såg att det fanns en möjlighet att bli antingen delägare eller aktieägare. Det visade sig vara ett bolag som har stor potential men som just nu befinner sig i en viss knipa.

Vilken roll hade din bror?
- Han är investerare. Han ville tjäna pengar. Han kom till mig för att han ville ha råd, eftersom jag är hans äldre bror. Jag lovade att stödja och hjälpa honom.

Är han delägare nu?
- Han är investerare i Gano Services Inc, ett företag (registrerat i Brittiska Jungfruöarna) som är största aktieägare i Ruric. Gano är ett bolag som bildades speciellt för att göra investeringar i Ruric.

Har Gano inga andra intressenter?
- Nej. Han kontrollerar det till 100 procent.

Hur skulle du beskriva Rurics finansiella status?
- Som förskräcklig.

Som styrelseledamot. Vad gör du åt det?
- Vi föreslår att obligationsinnehavarna konverterar sina obligationer till aktier. Det kassaflöde som genereras av Ruric räcker inte till räntebetalningarna som ska ske i höst.

Är alternativet en "haircut" för att bolaget ska kunna räddas?
- Vi behöver en överenskommelse med obligationsinnehavarna. Det finns obligationsinnehavare som driver Ruric nedför ett stup.

Tänker du på någon särskild?
- Nej, det är mer som ett kollektiv. Och utan en överenskommelse med obligationsinnehavarna blockeras fullständigt Rurics fortsatta utveckling. Det går  inte att sälja fastigheter. De utvecklingsprojekt som finns stannar av. Det går inte att göra någonting. Det är i princip en frysbox.

De största innehavarna av företagsobligationer i Ruric är Alecta och Proventus.  Vid sidan av aktieinnehav uppgår Alectas obligationsinnehav till cirka 180 miljoner kronor nominellt. För Proventus var obligationsinnehavet i samband med den senaste rekonstruktionen, sommaren 2010, cirka 45 miljoner kronor men har sannolikt inte ändrats mycket sedan dess.

Hur ser du på investeringen idag?
- Det var ett misstag. Jag gjorde en felbedömning av bolaget och borde ha övertalat min bror att avstå. Men nu måste jag rätta till situationen. Jag som person är beredd att investera med egna medel (100 miljoner kronor enligt ett förslag, Afv anm) och föreslår samtidigt en förändring av ägarsituationen.

Om förslaget blir verklighet. Hur stor andel av bolaget kommer Gano att äga då?
- Vi vill behålla de aktieportföljer som min bror har och bolaget ska utvecklas. Sedan, när situationen har stabiliserats, så avser jag att dra mig tillbaka.

Kan ni sälja bolaget i delar?
- Det är en möjlighet men det är komplicerat. Det är ju så att de största tillgångarna som bolaget har inte är i bolagets ägo. Vad som finns är nya investeringsmöjligheter och utvecklingskontrakt. Man måste bygga (om) och renovera först för att få in hyra eller för att kunna sälja och få in kapital.

Hur ser du på risken för en betalningsinställelse eller en konkurs?
- Det kommer att bestämmas av obligationsinnehavarnas beslut.

En av de första åtgärderna i bolaget var ett byte på vd-posten. Flera andra toppar har också lämnat bolaget.

Hur ser du på den förra ledningens arbete?
- Alla som ingår i styrelsen från svenskt håll idag är mycket  professionella. Tyvärr kan jag inte säga samma sak om den tidigare ledningen som fått företaget att hamna i den här situationen. Det var en dålig styrning av företaget. De hade dessutom en formell inställning till bolaget som skiljer sig från det normala. De drog personlig nytta av att göra i St: Petersburg sådant som de inte kunde göra i Stockholm: festa och köra snabba bilar.

För företagets pengar?
- Vi hade en stor mängd betalningar som vi ifrågasätter. Därför har vi anlitat utredare från en revisionsbyrå som ska reda ut de oklara betalningar som skett under de senaste åren. Jag vet att det var Rurics medarbetare, inklusive ledningen.

Rurics vd sedan årsskiftet, Adam Fischer, bekräftar att konsulter granskar bolagets utgifter.

- Vi håller på att göra undersökningar just nu. Vi väntar fortfarande på resultaten av Forensic-rapporten. Det finns en del transaktioner som vi har anledning att titta på väldigt noga, säger Adam Fischer.

Vare sig Adam Fischer eller Vadim Gurinov pekar ut någon enskild individ som ansvarig. Affärsvärlden har därför varit i kontakt med den förre vd:n vid Ruric, Craig Andersen. Han säger över telefon att han är chockad över anklagelserna, men vill inte kommentera uppgifterna eftersom han undertecknat ett avtal om att inte avslöja företagshemligheter. Han säger dock att det är första gången han hör något liknande och att ingen från Ruric sökt kontakt med honom. Han avvisar tanken på att han skulle ha agerat oärligt och känner inte till att någon annan i ledningen skulle ha gjort det heller.

- Vi säljer än så länge deras dyra bilar. Och sedan lämnar vi de stora kontorslokalerna bland annat i Stockholm. De har lämnat företaget med gyllene fallskärmar i en stressad situation, säger Vadim Gurinov.

Vilka bilar är det ni säljer?
- En Jeep för 120 000 dollar. Och var och en av dem hade tre livvakter. Själv har jag inga livvakter.

Calle Froste

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom