Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Airbus överväger stämma Tyskland efter blockaden mot Saudiarabien

2019-05-06 10:48
Washington Post-kolumnisten och regimkritikern Jamal Khashoggi. Foto: Alexander Pohl/TT, Hasan Jamali/TT

Flygtillverkaren Airbus, som har betydande affärsintressen i försvarsindustrin, överväger att stämma tyska staten för den blockad som kom till stånd efter mordet på Washington Post-kolumnisten och regimkritikern Jamal Khashoggi i höstas.

Blockaden har medfört att Airbus inte kunnat leverera ett gränsskyddssystem till landet i en affär värd 3 miljarder euro enligt uppgifter från två källor med kännedom i ärendet som publiceras av Reuters.

Stämningsplanerna gäller leveranser av produkter som drönare och inom radar-teknik värda runt 1 miljard euro, skriver nyhetsbyrån.

Enligt tyska utrikesdepartementet har blockaden också att göra med konflikten i Jemen, där Saudiarabien för ett anfallskrig.

"Vi tittar på att vidta åtgärder mot misslyckandet att agera. Vi vill tvinga regeringen att bestämma sig", sade en av källorna till Reuters.

Sent i mars förlängde Tyskland vapenhandelsblockaden mot Saudiarabien till slutet av september. Staten har inte kommenterat om företag som inte kunnat leverera till den slutna och strikt religiösa Gulf-nationen ska ges någon kompensation.

Tyskland har satts under press från både franskt och brittiskt håll gällande blockaden och dess efterverkningar. Brittiska BAE Systems, som deltillverkar det sameuropeiska Jas-konkurrentprojektet Eurofighter i Storbritannien, Frankrike och Tyskland, har sagt att blockaden mot saudiska vapenaffärer kan komma att tynga bolagets resultat och europeiska verksamheter.

Saudiarabien har bland annat köpt 48 Eurofighter i en affär värd 10 miljarder pund. Det arabiska kungadömet innehar också option på ytterligare plan.

Förespråkare för frihandel med den totalitära wahabist-regimen menade vid blockadens införande att den diplomatiska situationen riskerade att driva efterfrågan från Europas försvarsindustri till förmån för konkurrenter i USA, som inte vidtagit några sanktioner mot handel med Saudiarabien.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom