Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Åkesson hoppas att fler följer efter Storbritannien

2016-07-08 06:28
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Foto: Claudio Bresciani / TT

Föga förvånande handlade Sverigedemokraternas partiledartal i Almedalen om integrationsfrågor. Däremot var det kanske mer förvånande att Jimmie Åkesson inte berörde migrationsfrågan i talet. EU och Brexit fick också ta sin del av tiden.

Jimmie Åkesson svingade vilt och brett mot både övriga partiledare i riksdagen men även mot Rikspolischefen och Migrationsverkets chef.

En reflektion som Jimmie Åkesson har gjort under de tidigare partiledarnas tal i Almedalen var att de i år tagit upp integrationsfrågan.

"Jag har sedan i söndags hört den ena partiledaren efter den andra tala om utanförskap, segregation, värderings- och kulturkrockar, könsstympning och hedersförtryck, sexuella övergrepp och trakasserier om våld mot blåljuspersonal och så vidare. Jag slutar aldrig att förvånas över denna plötsliga insikt som antingen har eller nyss hade regeringsmakten", sade Åkesson och tillade "välkommen till verkligheten".

Jimmie Åkesson uttalade indirekt även ambitioner om att nå statsministerposten.

"Rikspolischefen Dan Eliasson tänker avgå självmant om det är så att jag blir statsminister", sade Jimmie Åkesson och drog ned applåder innan han fortsatte "jag tänkte säga det att då får han vara snabb".

Migrationsverkets chef, Anders Danielsson, ska enligt Jimmie Åkesson under ett seminarium ha frågat hur många som har fått det sämre efter den stora invandring som skett under inte minst förra året.

"Den frågan ställer han alltså på ett seminarium i Visby under Almedalsveckan. Jag vet inte vilken respons han hade förväntat sig och jag vet inte vilken respons han fick heller. Men han skulle kunna ställa den frågan till exempelvis de kvinnor och flickor som bara de senaste veckorna har utsatts för sexuella övergrepp i samband med musikfestivaler", sade Åkesson och indikerade därmed att den ökade invandringen skulle ha ett samband med övergreppen.

"Om man nu vill låta påskina att en så stor invandring som vi har haft under senare år inte påverkar samhället och samhällets invånare negativt och att dessutom i den kontexten använda samhällets yttersta elit som någon slags referensgrupp är så förnedrande, så respektlöst mot alla de människor i vårt land som faktiskt drabbas av neddragningar i välfärden, minskad trygghet till följd av en ansvarslös invandringspolitik. Jag tycker även herr Danielsson borde fundera över sin framtid om han får en statsminister han inte tycker om", sade Jimmie Åkesson.

I EU-frågan knöt Jimmie Åkesson an till statsminister Stefan Löfvens tal om Islands laginsats i samband med fotbolls-em. Han konstaterade att "det är ganska fantastiskt vad man kan uppnå trots att man inte är med i EU".

Jimmie Åkesson välkomnade utfallet av Storbritanniens EU-omröstning och att de nu ska gå ur EU och hoppas att fler länder följer efter.

Att statsminister Stefan Löfven med flera ska ha talat om EU som ett samarbete uppger Åkesson vara "ett ohederligt sätt att argumentera på".

I frågan om vad som polisen beskriver som särskilt utsatta områden valde Jimmie Åkesson att kalla dem för "förlorade områden". Åkesson kritiserade de övriga partiernas förslag för att komma tillrätta med detta problem. Från vänster talas det om sociala insatser medan det från höger talas om jobb som av Åkesson titulerades som "låtsasjobb".

Även statsminister Stefan Löfvens insatspaket i frågan uppges "missa målet".

De här förlorade områdena ska tas tillbaka och återbördas till de skötsamma, laglydiga människor som lever där och det måste vi låta ske till varje pris", sade Jimmie Åkesson. "Först måste vi slå med kraft mot de destruktiva strukturerna, mot de som förstör. Det är inte förrän då, när de här områdena är återtagna av konstruktiva krafter, som det är någon mening med långsiktiga sociala reformer, och jobbreformer ska kunna få någon verklig effekt. Det är en skiljelinje i svensk politik i dag".

Affärsvärlden SIX

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom