Aktieråd: Begränsad kurspotential i it-företaget

Proact har utvecklats riktigt starkt på börsen de senaste åren. Nu är aktien fullvärderad.

Efter tre köprekommendationer under 2014–2017 sänker Affärsvärlden rekommendationen för datalagringsspecialisten Proact till en neutral vänta-rekommendation.

Bolaget har nu återställt lönsamheten till drygt 5 procents rörelsemarginal efter en svacka under 2011–2013. Dessutom har p/e-talet stigit till drygt 15 jämfört med det historiska snittet på 11.

Håller tillbaka potentialen i aktien gör även den trendmässigt vikande tillväxttakten för bolagets viktiga molntjänster. Första kvartalet 2015 var tillväxttakten inom molntjänster hela 55 procent. Tillväxttakten har sedan successivt fallit till bara 12 procent senaste kvartalet.

Affärsvärlden ser låg ensiffrig vinsttillväxt framöver och då är Proact-aktien fullvärderad.

Detta är en kortversion av Begränsad kurspotential. Prenumeranter kan logga in och läsa hela texten här.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.