Aktieråd: Dags att ta hem vinsten i Ambea

2017-04-20 08:44 Calle Froste
Ambeas vd Fredrik Gren kom in i bolaget efter Carema-skandalen 2011. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Det senaste tillskottet av välfärdsbolag på börsen är fullvärderat. Ta hem vinsten från Ambea-noteringen nu när chansen finns.

SÄLJ. Vårdbolag som Attendo, Humana, Capio samt skolföretagen Academedia och Engelska skolan har de senaste åren klivit in på börsen. Sedan tidigare finns där också GHP, specialistsjukvårdaren. Så när vård- och omsorgsbolaget Ambea, före detta Carema, i slutet av mars blev det sjunde välfärdsbolaget på börsen var det få som lyfte på ögonbrynen. Om det inte vore för valet av tidpunkt.

Jämfört med branschkollegerna förefaller Ambea-aktien fullvärderad. Eftersom vinstnivåerna i riskkapitalavknoppningar brukar vara förryckta, på grund av att bolagen återbetalar stora skulder eller som i Ambeas fall, skriver ned goodwill, så är det lämpligt att utgå från ett normaliserat resultatmått högt upp i resultaträkningen. Med en justerad rörelsemarginal, före avskrivningar, på 485 miljoner kronor under 2016, räknar vi med något bättre resultat för i år. Det betyder p/e-tal kring 15 för i år och nästa år, och då räknar vi inte med nya stora förvärv. Det är svårt att förstå vad som ska driva aktien, inte minst mot bakgrund av den politiska risken. Den som fick aktier i samband med noteringen har sett sin investering öka i värde med 10–12 procent. Sälj.

Det här är en nedkortad version av analysen: Ta hem välfärdsvinsten.

Calle Froste

Premiumnyheter

Aktuellt inom