Aktieråd: Köp servicebolagets billiga oljekartor

I Spectrums bibliotek av oljekartor växer dolda värden.

KÖP I Affärsvärlden 9/2016 fick oljeservicebolaget Spectrum köpråd. Brent-råoljan har sedan dess återhämtats från runt 40 till över 60 dollar fatet. Spectrums aktieuppvärdering, på över 40 procent, kan dock vara i underkant.

Spectrum äger ett kartbibliotek över marina olje- och gasletningsområden världen över, och licensierar ut kartdata till flera oljebolag. Multi client-upplägget blir mer prisvärt och ger ett jämnare kassaflöde än traditionell seismik.

På löpande intjäning är värderingen extremt låga ev/ebitda 3 för 2017 och runt 2,5 för 2018, enligt Factsets analytikerkonsensus. Liknande multiplar ses för kassaflödet före investeringar.

Spectrum återinvesterar aggressivt och har redan världens största multi client-bibliotek av marina 2d-kartor, vilka används i tidig prospekteringsfas. Kartinvesteringarna skrivs konservativt av mekaniskt, vanligtvis över fyra år, men kan samtidigt ge betydande långtidsintäkter. Det skapar stora dolda värden.

Även vid utplanat oljepris kommer prospekteringsbudgetarna att fortsätta öka, från de lägsta nivåerna på årtionden. Det ger fina förutsättningar för Spectrum att värderas upp till minst dubbla dagens kurs. Vid en ny oljeprisdipp gör en robust affärsmodell och låg skuldsättning Spectrum till ett av sektorns få bolag som inte skulle hotas av en snabb räddningsemission. Spectrum får upprepat köpråd.

Det här är en kortversion av aktierådet Fortsatt uppsida i oljekartor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.