Aktieråd: Sälj hälsovårdskonglomeratet

Nischade hälsovårdskonglomeratet Medcap dras med problem i två av tre affärsområden. Sannolikt blir det värre innan det blir bättre.

SÄLJ. Medcap tog steget upp till stora börsen i Stockholm i februari 2016, men dess­­­­för­innan hade bolaget tillbringat många år på börsens sidolista för mindre bolag, First North. Med ett börsvärde på drygt 400 miljoner kronor utgör bolaget ett av de minsta på Stockholmsbörsen.

Bolagets affärsidé är att förvärva och äga små och medelstora svenska och nordiska företag som har vad som kallas ”internationell potential”. Enligt bolagsledningen med vd Karl Tobieson i spetsen är siktet i första hand inställt på att köpa bolag med en omsättning mellan 50 och 200 miljoner kronor.

Medcap plågas av stagnerande försäljning och försämrat resultat. Omsättningen inom gruppen ligger på samma ­nivåer som för fyra år sedan, och även med optimistiska antaganden om framtids­utvecklingen är det tyvärr inte mycket som talar för att en omsvängning ska bli ­verklighet.

Medcap-aktien var tidigare en favorit, och sedan Affärsvärldens senaste köp­rekommendation, för drygt två år sedan, har aktien stigit med relativt modesta tal från cirka 25 kronor till cirka 31 kronor nu i veckan. För framtiden tror Affärsvärlden att situationen blir sämre innan den blir bättre. Det kommer bättre köptillfällen längre fram. Köp på rekyler under 24,50 kronor. På de nivåerna var aktien så sent som hösten 2015.

Det här är en nedkortad version av analysen Problemtyngt och spretigt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.