Aktieråd: Spola blandarbolaget

Investerare kastade sig över lilla FM Mattssons börsintroduktion. Efter uppvärderingen överskuggas potentialen av risk.

VÄNTA. Vattenblandar- och kran- koncernen FM Mattsson Mora Group noterades i småbolagssegmentet den 10 april. Aktier för 136 miljoner kronor nyemitterades till en fast teckningskurs på 68 kronor, och småbolagsspecialisten Svolder hade förhandlat till sig halva ­erbjudandet. Aktien stängde första handelsdagen på 94 kronor. En och en halv månad senare står den i 86,25 kronor, vilket motsvarar 27 procents avkastning från teckningskursen, eller 31 procent om utdelningen på 3 kronor per aktie strax efter noteringen inkluderas.

Affärsvärlden prognostiserar en tillväxt i linje med marknadens ungefär 2-procentiga volymtillväxt, samt en rörelsemarginal som toppar ut på 10 procent år 2019. FM Mattssons ev/ebit-värdering blir då 12 för år 2019, ned från runt 15 i dag. Kapitalförräntningen är bra och kassaflödesgenereringen klart godkänd, så länge produktionskapaciteten inte expanderas. Problemet är bara att inte ens i nuvarande positiva marknadsmiljö går det att konservativt räkna hem aktiekurser över 60 kronor.

Börsen har sannolikt bakat in ännu ej meddelade tilläggsförvärv i värderingen. FM Mattsson tog in pengar för att förvärva, och bör nu kunna genomföra förvärv till lägre värderingsmultipel än vad koncernen fått på börsen. Inte helt olikt läget som styrelseordföranden Johnny Alvarsson hade som vd för tidigare arbetsgivaren Indutrade: ett bolag som åsatts en hög börs­multipel för förvärvstillväxt.

Samtidigt lurar konjunkturbaksmällan runt hörnet.

På dagens cykliskt uppdrivna vinstnivå ser Affärsvärlden ingen anledning att rusa in i FM Mattssons blandaraffär till nuvarande kurs.

Det här är en nedkortad version av analysen Spola nya blandarbolagetInvesterare kastade sig över lilla FM Mattssons börsintroduktion. Efter uppvärderingen överskuggas potentialen av risk..

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.