Aktieråd: Vänteläge i tillväxtbolaget

Storytel har rusat väl snabbt på börsen och värderingen innebär hög risk.
Aktieråd: Vänteläge i tillväxtbolaget - storytel-affarsvarlden-700_binary_6858393.png

VÄNTA. Tillväxtförutsättningarna är onekligen ljusa för ljudboksföretaget Storytel framöver. Tidningen bedömer att streamingintäkterna når över 700 miljoner kronor för helåret. Till det adderas förlagsdelen med cirka 460 miljoner kronor. Omsättningen landar då på knappt 1,3 miljarder kronor för 2017.

Trots att aktien har rekylerat ner nästan 20 procent sedan kursrekordet 87 kronor tidigare i år är börsvärdet 3,5 miljarder kronor. Det innebär nästan 3 gånger årets förväntade omsättning, vilket är högt.

Storytel är ett tillväxtbolag, men ett svårvärderat sådant. Om börsen skakar till riskerar aktier med höga multiplar att ta extra stryk, som Storytel.

Jämförelseobjekten är få och i nuläget är det svårt att prognostisera nivån på framtida uthållig lönsamhet. Utlandsexpansionen går in i en ny intensiv fas och risken är att intäkterna kommer släpa efter, åtminstone ökar risken för besvikelser från en otålig aktiemarknad. Som krydda är dock Storytel definitivt ett hett uppköpsobjekt för aktörer som vill äga och bredda rättighetskataloger likt Amazon, Netflix och Spotify. Efter en formidabel kursuppgång på över 500 procent de senaste tre åren bedömer tidningen dock att aktien riskerar att rekylera mer och att ett bättre ingångsläge inträffar det närmaste året.

Det här är en nedkortad version av analysen Vänteläge trots en bra storyStorytel växer snabbt och har en aggressiv tillväxtstrategi. Aktien har dock rusat väl snabbt på börsen och värderingen innebär hög risk.. Prenumeranter kan ta del av hela genom att trycka på länken.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.