Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!
Vad trevligt att du vill logga in. Vi ser att du inte har ett aktivt konto. Var vänlig kontakta kundtjänst: 0770-457 102

Aktieråd: Vinden vänder – sälj vindkraftsjätten

2017-06-26 09:48
Foto: Alamy

Investerare bör ta rygg och sälja sina aktier i den danska vindturbinstillverkaren. Det skriver DI.

Sedan Anders Runevad rekryterades som ny vd för Vestas 2013 har bolaget skämt bort investerarna och helårsprognoserna har kontinuerligt överträffats.

Även 2017 har startat starkt, men bolaget håller fast i sin prognos om att i bästa fall ha en oförändrad försäljning under året, vilket signalerar sämre kvartal. Ledningen har också storsålt aktier under våren. Sammanlagt har de sålt för nära 100 miljoner kronor, varav 75 miljoner efter den senaste rapporten, skriver DI.

Bland annat har vd:n Anders Runevad samt finanschefen Marika Fredriksson sålt 80 procent av sina innehav. Försäljningsdirektören Juan Araluce och den operative chefen Jean-Marc Lechene har sålt hälften av sina aktier. Samtidigt hyllar analytikerna aktien.

Dagens Industri menar att det finns flera anledningar att sälja aktien.

De amerikanska skattesubventionerna börjar trappas ner i år och baksmälla väntas i den amerikanska orderboken. Bolaget får i dag en tredjedel av sina order från USA och hittills under andra kvartalet har inte en enda stororder från USA annonserats. Dessutom riskeras en riktig kalldusch på marginalsidan då länder som Frankrike, Tyskland och Indien går från subventionssystem med inmatningstariffer till mer marknadsbaserade auktioner för vindenergi.

Orderingången är huvudkandidat att bli en besvikelse i halvårsrapporten som presenteras i augusti, medan prispressen riskerar att bli en knepigare utmaning av mer långsiktig karaktär., skriver DI, som rekommenderar sälj.

 

Elin Hanspers

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom