Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Aktierally efter ja till marijuana-försäljning

2014-01-10 13:14
Marijuana-plantage i Montevideo, Uruguay. Foto: Matilde Campodonico/TT

Efter beskedet att Colorado blir första staten i USA att legalisera försäljning av marijuana har aktiebolagen med koppling till drogen skjutit i höjden på börsen.

Hösten 2012 legaliserades marijuana för fritidsbruk i den amerikanska delstaten Colorado.

Den 1 januari i år blev det även tillåtet att sälja drogen i Colorado. Den nya lagen har fått flera aktier att rusa på börsen.

Tranzbyte som säljer marijuana i Colorado har fått se sin aktie stiga 310 procent under årets fem första handelsdagar. Hemp, som arbetar med transport av drogen, har stigit drygt 200 procent under samma period. Advanced Cannabis Solutions, som bland annat hyr ut mark till cannabisodlare i USA, är upp 144 procent sedan årsskiftet, rapporterar Bloomberg.

- En eller två av alla dessa bolag kanske kan överleva. Men efter att ha sett flugor som den här har jag sett många som blivit brända på denna typ av investeringar. Den genomsnittlige investeraren bör tänka sig för, säger Frank Ingarra, handlare på Northcoast Asset Management till Bloomberg.

Även den amerikanska tillsynsmyndigheten Finra har uppmärksammat branschen. I augusti 2012 varnade de investerare om potentiella bedragare med koppling till marijuanabranschen. Enligt Finra sysslade bedragarna med så kallad pump-and-dump-handel där aktierna först haussas upp för att sedan säljas av.  

Ola Söderlind

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom