Aktierna att äga i 50 år

2016-01-04 14:35 Ola Söderlind

CNBC har frågat ett par experter vilka aktier som investerare bör köpa och äga de kommande 50 åren.

Börsåret 2016 har inletts och den första handelsdagen på Stockholmsbörsen 2016 ser ut att sluta kraftigt nedåt.

Ur ett långsiktigt perspektiv kanske det spelar mindre roll. Framförallt när det gäller 50 år framåt i tiden - år 2065.

Enligt Francine Lai, finansiell rådgivare på Gerber Kawasaki, ska investerare sikta in sig på framtidens blue chip-aktier. Hon anser att bland annat Facebook och Netflix är bra exempel på kvalitetskaktier med låg risk som kan ge bra avkastning under lång tid framöver, skriver CNBC.

Steve Dudash, vd på IHT Wealth Management, anser tvärt emot Lai att Facebook och Netflix är alldeles för riskabla innehav med tanke på den snabbt föränderliga tekniksektorn.

- Jag vill äga tråkiga bolag. Ska vi prata om investeringar för de närmaste decennierna kan jag inte titta dig i ögonen och säga att Facebook kommer att finnas kvar om 20 år, säger han till CNBC.

Dudash anser i stället att långsiktiga investerare ska äga den brittiska oljejätten BP, en aktie som föll närmare 14 procent under det gångna året.

- Jag vet att olja är den stora snackisen och att den inte mår speciellt bra, men den är inte på väg bort. Olja är fortfarande herre på täppan i energisektorn för tillfället, säger han till CNBC.

Trots att han inte är särskilt förtjust i Facebook finns det ett undantag - Alphabet, tidigare känt som Google.

- Alphabet är inte bara världens mest relevanta sökmotor utan håller även på att växa utanför den världen. De har till och med gått så långt som att byta ut sitt välkända bolagsnamn för att förstärka känslan av att de håller på att expandera på annat håll.

Ola Söderlind

Premiumnyheter

Aktuellt inom