Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Aktierna som faller på börsen

2019-02-12 10:27
Foto: Stina Stjernkvist/TT

Stockholmsbörsen handlades inledningsvis högre under den bokslutstäta tisdagen. Dock faller vissa aktier rejält på börsen.

Utvecklingen var i linje med omvärldsbörser som har stigit efter uppgifter om att en amerikansk principöverenskommelse om gränssäkerhet ska ha nåtts, vilket kan undvika en ny nedstängning av federal verksamhet på lördag.

Storbolagsindexet OMXS30-index var klockan 10.10 upp 0,4 procent till 1.549 med aktier för 2,6 miljarder kronor omsatta på Stockholmsbörsen.

Specialistläkemedelsbolaget Moberg Pharma steg hela 41 procent under hög omsättning efter att ha kommit med bokslut, meddelat försäljning av verksamheten för receptfria produkter för 1,4 miljarder kronor samt ingått ett exklusivt licensavtal med Bayer avseende kommersialiseringen av nagelsvamppreparatet MOB-015 i Europa.

Kredithanteringsföretaget Hoist, som i höstas drabbades av skärpta riskvikter på förvärvade förfallna fordringar, sänker sitt avkastningsmål samt vinsttillväxtmål. Hoist fjärde kvartal var svagt, anser Pareto som tror på större estimatnedrevideringar. Aktien tappade 13 procent.

Spelbolagsunderleverantören Net Ent redovisade sjunkande siffror och har sett en trög start på 2019. Samtidigt försenas lanseringen i Pennsylvania. Aktien backade 9 procent.

Eniro föll 12 procent efter att ha gjort en goodwillnedskrivning på totalt 565 miljoner kronor och meddelat att de totala rörelseintäkterna i fjärde kvartalet sjönk med 17 procent till 320 miljoner kronor.

Bland storföretagen avancerade Autoliv 2,5 procent i linje med stark fordonsutveckling på Europabörserna. Byggbolaget Skanska steg 1,5 procent. Svagare gick det för Alfa Laval som backade 0,8 procent.

Mobilspelbolaget Leo Vegas redovisade ett ökat ebitda-resultat för fjärde kvartalet som dock var lägre än Infront Datas estimatsammanställning. Leo Vegas skjuter på de finansiella målen från 2020 till 2021 på grund av utvecklingen på den brittiska marknaden. Aktien sjönk 3,3 procent.

Tobin Properties hade en rörelseförlust på 24 miljoner kronor i fjärde kvartalet. Bostadsutvecklaren sålde inga bostäder på bindande avtal under kvartalet. Aktien var dock upp 2 procent. Bolaget har tidigare flaggat för en svag utveckling.

Precise Biometrics, som levererar teknik för fingerigenkänning, föll 5 procent efter att ha gjort en nettoförlust för kvarvarande verksamhet på 15 miljoner kronor i fjärde kvartalet med en nettoomsättning om 14 miljoner.

Nischbanken Collector klättrade 2,7 procent efter att ha redovisat ökade intäkter och vinst. Bland övriga bolag som har presenterat bokslut återfinns fastighetsföretagen Wihlborgs som sjönk och Nyfosa som steg. Lundin Petroleum-avknoppningen IPC var en annan rapportvinnare med 7 procents uppgång.

Smoltek Nanotech avser genomföra en nyemission på 43 miljoner kronor. Aktien tappade 12 procent.

Spelutvecklaren Starbreeze, som genomgår en rekonstruktion, har kommit överens med Otherside Entertainment om att sälja tillbaka förlagsrättigheterna för spelet System Shock 3 till Otherside. Starbreeze steg 13 procent kring de nedtryckta nivåer som aktien har befunnit sig vid på sistone.

Jan Söderberg, vice ordförande i Ratos och storägare i bolaget, har via Söderbergföretagen köpt 400.000 B-aktier i Ratos. Tidigare under måndagen blev det känt att Ratos vd Jonas Wiström har köpt aktier för 0,9 miljoner kronor i bolaget. Aktien lyfte 1,8 procent.

Under veckans återstående handelsdagar väntas en lång rad bokslutsrapporter. Toppen infaller som så ofta på torsdag.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom