Aktierna som går starkt på börsen

2016-02-03 14:31 Affärsvärlden SIX
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Stockholmsbörsen har bjudit på slagig indexutveckling så här långt i onsdagshandeln.

På bolagsagendan var givetvis det fortsatta storbolagsrapportflödet en välbevakad punkt - och av kursreaktionerna att döma blir det knappt godkänt för ABB, Lundin Petrolum och Sandvik medan Hexpol och MTG lyfts högre.

SIX Generalindex var klockan 15.13 oförändrat vid 442 medan OMXS30 var oförändrat vid 1.320. Omsättningen uppgick till 9,7 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise.

Sandviks försäljning i senaste kvartalet var i linje med förväntan men lönsamheten missade rejält, ställt mot SIX News/Inquiry Financials analytikerenkät. Verkstadskoncernen uppgav sig inte ha sett av någon direkt försämring i kvartalet, men marknaden är samtidigt lika tuff som tidigare. Framåtblickande guidar Sandvik för ett 2016 på ungefär nivån som varit 2015.

Nye vd:n Björn Rosengren fastslår att Sandvik ska drivas mot ökad decentralisering och kundnärhet. Vidare är hans bedömning att koncernens nuvarande skuldsättning är för hög. Gällande övriga strategiagendan får investerarna däremot sig till tåls till kapitalmarknadsdagen den 24 maj, meddelar Rosengren.

Sandvik-aktien noterades marginella 0,1 procent lägre på eftermiddagen, efter att initialt ha avancerade med nära 5 procent.

ABB:s omsättning och nettoresultat överträffade analytikernas förväntningar. Kraft- och automationsjätten varnar för att oljepris och valutaeffekter kommer att påverka resultatet framöver. Aktien var ned 0,1 procent efter att liksom Sandvik ha inlett upp.

Lundin Petroleum tog en nedskrivning av olje- och gastillgångar på -737 miljoner dollar, vilket belastade resultatet för fjärde kvartalet. LUPE-aktien, -1,1 procent för dagen, fick dock visst stöd av att Brent-råoljans frontmånadstermin återhämtat cirka 3,4 procent till en notering kring knappa 34 dollar fatet.

Bättre gick det för Hexpol. Polymerbolagets lönsamhet för fjärde kvartalet kom in strax under förväntan men man ökade det operativa kassaflödet och utredningsförslaget var högre än väntat. Aktien steg 5,9 procent.

En annan rapportvinnare var MTG. Mediekoncernen överträffade förväntningarna på flertalet punkter, inklusive utdelningen, och levererar en ambition att öka tillväxttakten och rörelseresultatet under 2016. En utbetalning från det avvecklade ägarintresset i ryska CTC Media är att vänta i första kvartalet 2016.

"Med ett starkt år bakom oss känner vi oss nu bekväma med att vi har satt företaget i rätt kurs inför 2016, och med förhoppningar om ett ännu bättre 2017", sammanfattade vd Jørgen Madsen Lindemann läget för SIX News.

MTG-aktien avancerade 3,7 procent.

Astra Zenecas lungcancerläkemedel Tagrisso har fått ett villkorligt godkännande i EU. Läkemedelsaktien noterades upp 0,7 procent.

HMS Networks köper Ewon, en Belgienbaserad leverantör inom fjärråtkomst av industriell utrustning, för 30 miljoner euro på skuldfri basis. HMS-aktien steg 4,6 procent.

Opcons dotterbolag Saxlund tar hem en ny brittisk bioenergiorder värd cirka 32 miljoner kronor. Akten var upp 7,3 procent.

I makroflödet överraskade inköpschefsindexet, PMI, för den svenska tjänstesektorn positivt. Indexet steg till säsongsrensade 59,3 i januari, jämfört med oreviderade 58,0 i december. Enligt SIX News analytikerenkät förväntades inköpschefsindex hamna på 57,4. Utfall överstigande 50-nivån indikerar expansion.

Motsvarande indexutfall för USA väntas klockan 15.45 samt 16.00 (ISM).

Affärsvärlden SIX

Premiumnyheter

Aktuellt inom